Bernadett
-2 °C
4 °C

Rég volt ilyen és soká lesz megint: nőtt a fogyasztás egy hónapban

2009.08.25. 11:33
Január óta először emelkedett a kiskereskedelmi forgalom: júniusban a KSH jelzése szerint 0,5 százalékkal haladta meg a volumen az előző havit. Örülni azonban nem nagyon lehet: júliusban ennél is nagyobb visszaesés jöhet majd.

A fél százalékpontos emelkedés mögött részben a júliusi áfa-emelkedés által kiváltott előrehozott kereslJet állhat. Erre utal az is, hogy a legnagyobb mértékű növekedést a bútor-, háztartásicikk- építőanyag-kiskereskedelemben tapasztalhattuk, ahol a nagy értékű vásárlásoknál érezhető megtakarítást jelent a kisebb áfa-kulcs.

0825 graf 1

Ebből az is következik, hogy a július két okból is a forgalom visszaeséséhez vezethet: egyrészt az előrehozott kereslet korrekciója miatt, másrészt pedig a megugrott árszínvonal okozta vásárlóerő-csökkenés miatt.

0825 graf 2

Az éves index így a mostani ugrás (-4,2-ről -2,2 százalékra ugrott a mutató) nagy valószínűséggel nem tud kitörni a negatív tartományból, hanem ismét lefelé veszi majd az irányt.

A kevésbé zajos negyedéves idősor is még azt mutatja, hogy lefelé tart a lakossági fogyasztás dinamikája, az idei a harmadik egymás követő év lesz, amikor a kiskereskedelmi forgalom csökkenést mutat - és a három év közül a 2009-es lesz a legnagyobb visszaesést produkáló.

0825 graf 3

Folytatódott - az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító - gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásainak csökkenése Magyarországon: forgalmuk az év első félévben 31,7 százalékkal, júniusban 38,8 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakihoz képest.

0825 graf 4