Rosszkor adtuk el részvényeinket

2009.08.25. 07:17
A második negyedévben a háztartások rossz irányba léptek, a hazai részvénypiacon nettó eladói pozícióban voltak, miközben az első negyedévhez képest közel 30 százalékkal nőtt a bevezetett részvények kapitalizációja.

A tőzsdei részvények kapitalizációja a második negyedév végén 4161 milliárd forintot tett ki, ami az első negyedévit 28 százalékkal felülmúlja, ám az egy évvel korábbinál 32 százalékkal így is kisebb - derül ki az MNB adataiból. Mivel a bevezetett részvények mennyisége alig változott három hónap alatt, ez szinte egészében az árfolyamváltozásoknak köszönhető. A részvényállomány 912 milliárd forinttal nőtt az átértékelődésből eredően.

A részvénypiaci rally közepette a külföldiek nettó vásárlók voltak 197 milliárd forint értékben, a legnagyobb eladók a pénzügyi vállalatok és a háztartások (144, illetve 48 milliárd forintért), de a többi belföldi szektor is nettó eladóként szerepelt. A teljes mennyiségből a külföldiek birtokában 3065 milliárd, a pénzügyi vállalatokéban 324 milliárd, a háztartásoknál 295 milliárd, a nem pénzügyi vállalatoknál 287 milliárd, az államháztartásnál pedig 189 milliárd forintnyi pakett volt.

A háztartások az állampapírok piacán is az eladók táborát gyarapították. Legnagyobb nettó vevőként az egyéb monetáris intézmények (52 milliárd forint) és a biztosítók, nyugdíjpénztárak (21 milliárd forint) léptek fel, a jelentősebb nettó eladók pedig a külföldi befektetők (509 milliárd forint), a nem pénzügyi vállalatok (68 milliárd forint), a háztartások (67 milliárd forint) és a helyi önkormányzatok (36 milliárd forint) voltak. A számokban észlelhető jelentős differenciát a piacon levő mennyiség változása, az állami visszavásárlások - rendszeres kötvény-visszavásárlási aukciók - magyarázzák. Az állomány 741 milliárd forinttal csökkent a mínuszos nettó kibocsátás és a kamathalmozódás eredőjeként, valamint 73 milliárd forinttal az átértékelődések miatt.