Aggódik a magyar bankok miatt az S&P

2009.08.27. 16:38
A belföldi recesszió, a gyenge és volatilis forintárfolyam, valamint a finanszírozási nyomás miatt rövid távon a bankok pénzügyi profiljának gyengülésére számít a Standard & Poor’s, amely ma adta ki erről elemzését. A hitelminősítő szerint a bruttó problémás eszközök aránya a 25-40 százalékot is megközelítheti a válság teljes ideje alatt.

A "Banking Industry Country Risk Assessment" címmel kiadott tanulmány szerzője, Harm Semder szerint Magyarország jelentős külső finanszírozási szükséglettel rendelkezik, ami a közszektor eladósodottsága és a külső egyensúlytalanságok miatt áll fönn, s ez strukturális gyengeséget jelent a magyar gazdaság számára a szűk és drága globális piaci finanszírozási feltételek mellett.

Az S&P szerint a belső kereslet, az import és az export jelentős csökkenése, valamint a kormány kiadáscsökkentése miatt idén 6, jövőre pedig 1 százalékkal eshet vissza a magyar gazdaság teljesítménye. "Véleményünk szerint a magyar bankok pénzügyi profilja romlani fog a recesszió, a meggyengült és volatilis magyar valuta, valamint a finanszírozási nyomás miatt" - fogalmazott Semder.

A nemteljesítő hitelek arányának növekedése és a lassú kilábalás miatt lényegesen nőni fog a bankok hitelezési vesztesége, ami visszafogja a bankok profitját és rontja tőkehelyzetét - áll az elemzésben. A hitelezési kockázatokat az "éretlen" hitelek - különösen a jelzáloghitelek - elmúlt 5 évben tapasztalt növekedése táplálja, amivel szemben viszont nem állt devizabevétel - írja a jelentés.

A válság végéig a bruttó problémás eszközök aránya kumuláltan a teljes hitelállomány 25-40 százalékát is elérheti a magyar recesszió végéig - írja a hitelminősítő, ami azt jelenti, a kilábalás lassú lesz.