Emma
9 °C
26 °C

10 százalék közelében a magyar munkanélküliség

2009.08.27. 11:29
A május-júliusi időszakban 9,7 százalékos volt a munkanélküliség Magyarországon. Az adat nem mutat sok változást: az április-júniusi átlaghoz képest 0,1 százalékpontos az emelkedés, de a február-áprilisi három hónaphoz képest 0,2 százalékpontos a csökkenés.

A munkanélküliségi ráta tulajdonképpen az év eleje óta a 9,6-9,9 százalékos tartományban mozog, vagyis a jelentős megugrás után a stagnálás a jellemző.

0827mn1.gif

A munkanélküliségi ráta megugrásával egyidőben természetesen csökkent a foglalkoztatottak száma is. A válság hatására mintegy 113 ezer emberrel csökkent ez a csoport, jelenleg 3 811 millió fő dolgozik Magyarországon, a 15-74 éves népesség 49,5 százaléka.

Ami pozitívum, hogy a jelentős sokk ellenére nem csökkent a munkaerőpiaci aktivitás - értékeli az adatokat a Portfolio.hu. Vagyis a munkájukat elveszítők nem távoztak a piacról a korábban ismert technikákkal (kedvezményes- és rokkantnyugdíjazás), hanem továbbra is kifejezik munkavállalási szándékukat. Ez a krízisből kifelé haladva reményt adhat a gyors fellendülésre, mert a korábbi évekkel ellentétben bőven vannak felesleges kapacitások.

0827mn2.gif

A képet azonban árnyalja a kormányzati közmunka program hatása. A hírek szerint az elmúlt néhány hónapban mintegy 50 ezer fővel emelkedhetett az ilyen programokban dolgozók száma. Ez pedig azt sugallja, szó sincs arról, hogy a munkaerőpiacon véget ért volna a dekonjunktúra, hiszen a kormányzati intézkedéseket leszámítva tovább folytatódtak az elbocsátások.