Jusztina
10 °C
27 °C

Így nyerhetünk sokat a válságon

2009.08.27. 16:00 Módosítva: 2009.08.27. 16:00
Ha nem mennek tovább felfelé a tőzsdei árfolyamok, az sem baj, hiszen számos olyan befektetési termék van, amelyen akkor lehet keresni, ha a dolgok rosszra fordulnak. Hol dolgozhat a pénzünk, amikor összeesik a világ?

Ha folytatódik a világgazdaság felépülése és a tőzsdék az optimista, 2003-as forgatókönyvet folytatják, akkor viszonylag egyszerű lehet pénzt keresni, meg kell venni a legközelebbi részvényt és várni amíg felmegy. A pesszimisták, akik a vezető tőzsdeindexek 50 százalékos emelkedése után már nem várnak további hegymenetet, sőt inkább az esésben hisznek, szintén találhatnak kedvükre való terméket, s ezek nagy része már a hazai brókercégeken keresztül is viszonylag egyszerűen elérhető.

Áresésre játszani nehéz

A részvények áresésére viszonylag nehézkes mostanában játszani a Budapesti Értéktőzsdén, ha valaki kisebb összeget szeretne erre szánni. A határidős piacon elvileg lehet shortolni, azonban az utóbbi időben nem könnyű ezt ténylegesen megtenni, mivel határidős részvénypiac elég illikvid, általában az ilyen lehetőséget kínáló brókercégek a prompt piacon hajtják végre a tranzakciót, s azt csak átkötik a határidős piacon.

Ráadásul sok brókercég felszámítja érte prompt és a határidős jutalékot is, s ha kifut a határidő, annak meghosszabbbítása - továbbgörgetése - is pénzbe kerül. A BUX határidős piaca likvidebb és olcsóbb, azonban a határidős piacot a szakértők általában csak a vérbeli, nehézsúlyú spekulánsoknak ajánlják a tőkeáttétel miatt.

Lehetőség van certifikátokkal játszani az áresésre, a BÉT-en elérhetőeket azonban a Napi Gazdaság szintén meglehetősen drágának találta, általában nagy a vételi és az eladási szint között a különbség, így aki ilyet vásárol, az nem csak a jutalékot fizeti ki, hanem a vételi és eladási árfolyam közötti eltérést is.

Irány a külföld!

A nagyobb külföldi piacok viszont széles skáláját kínálják az esésre játszó termékeknek, mindenkinek szája íze és a kockázatvállalási hajlandósága szerint. Varga János, a Quaestor-csoport értékesítési igazgatója szerint a CFD termékek (contract for difference), kiváló lehetőséget nyújtanak a pesszimistáknak is. A CFD-k piaca nagyon likvid, a tőzsde és a végfelhasználó közé beálló rendszerüzemeltető viszonylag kis árjegyzési különbséggel teszi elérhetővé, hogy bárki a lehető legtöbb fajta termék árváltozására játszon.

A CFD-k általában szintén nagy tőkeáttételre - akár 20 szorosra - is lehetőséget biztosítanak, azonban a kötési egységek oly kicsik tudnak lenni, hogy mindenki találhat számára megfelelőt.

A magyar brókercégek egy jelentős része a Saxo Bank kereskedési rendszerét kínálja ügyfelei számára, kicsit átpofozva, saját rendszerként megjelenítve azt. Akit egyéb termékek vonzanak, mint például opciók, azok is elérhetőek számos, így európai piacon is. Németországban jelentős mennyiségű certifikáttal és opcióval lehet kereskedni, ráadásul elég likvid a piac ahhoz, hogy a vételi és eladási különbségek se jelentsenek nagy megterhelést.

Euróban, vagy dollárban?

A külföldi tőzsdéken való befektetés természetesen nem forintban zajlik, hanem inkább euróban, vagy dollárban. (A német piacokon euró, az amerikain dollár a mértékegység.) Így az itt befektetők futják az árfolyamkockázatot is, ha a forint durván beerősödik a vezető devizákkal szemben, ezen árfolyamvesztesége lehet a befektetőnek (azaz kevesebb fointot ér a dollárban amúgy dárguló terméke). Azonban aki igazán pesszimista és a piacok esésére játszik, az vélhetően ettől a forgatókönyvtől nem nagyon tart.

Néhány termék, amivel az összeomláson nyerhetünk: ProShares Short, S&P 500 Fund (SH). Viszonylag békés termék, az amerikai piacokon jegyzik, de a Saxo-s rendszerken keresztül is elérhető. Dollárban számolt tőzsdén jegyzett befektetési alap (ETF), tőkeáttétel nélkül. Értéke az S&P 500-as indexet követi le inverz módon, azaz, ha az index emelkedik, ennek az értéke csökken és fordítva. A márciusi mélyponton 92 dollárig szaladt kurzusa, mostanra 56 dollárra csökkent. A 2007. októberi tőzsdecsúcson 40 dollár körül volt árfolyama.

ProShares Ultra Short, S&P 500 Fund (SDS) – Az előzőnél volatilisebb termék, agresszívabban játszik az áresésre, most 40 dollár körül van árfolyama, márciusban 110 dollár fölé kúszott.

Az előbb említett tőzsdén jegyzett alapok nem egy az egyben követik le az indexek ármozgását, mivel az alap változatos technikákat alkalmaz az indexek shortolására, opciókkal és határidős termékekkel kombinálva.

Varga János szerint jó lehetőséget kínálnak az összeomlástól tartóknak a dollár/jen keresztárfolyamra fogadó opciós és egyébb származtatott termékek is, a közvélekedés szerint pesszimista hangulat eluralkodásakor a jen erősödik a főbb devizákkal szemben.

Lehetőségek német opciós piacokon

Vannak olyan brókercégek is, amelyeken elérhetőséget biztosítanak például a stuttgarti tőzsde opciós piacára is. Itt a különböző részvény és indexopciók széles skálája elérhető, akár OTP-re is vásárolhatunk vételi, vagy eladási opciókat, euróban. A magyar részvényekre szóló opciók piaca meglehetősen illikvid, ezért csak nagy vonalakban követik le az adott részvények árfolyamváltozását, azonban így is alternatívát jelenthetnek az esésre játszó befektetőknek.

Az opciókról viszont tudni kell, hogy árazásukban fontos szerep jut az időtényezőnek, s minél távolabbi lejáratra kötik azokat, annál nagyobb felárat fizetünk, amely az idő múlásával "kikopik" az adott termék árából. Ha közeli esést várunk, akkor ez persze nem nagyon fontos, azonban távolabbi termékeknél az árfolyam tetemes hányadát teheti ki az "időérték". Egy 7500 forintos put opció, azaz eladási jog egytized OTP részvényre decemberi lejáratra most például 1 euróba kerül. Július elején, amikor a mostani 18,7 euró körüli árfolyam helyett csak 11 euró volt az OTP részvények árfolyama, ez az opció 1,6 eurót ért.

Természetesen a fent példaként felhozott termékek long, azaz emelkedésre játszó változata is elérhető, hasonló kondíciók mellett. De ebben a cikkben nem az optimistáknak, hanem a pesszimistáknak szerettünk volna kínálni valamit az étlapon.