Mesterházy újabb megszorításokról beszélt

2009.08.27. 00:33
Az állam adóbevételeinek csökkenése miatt további intézkedéseket helyezett kilátásba az idei hiánycél megvalósítása érdekében az MSZP parlamenti frakcióvezetője. Mesterházy Attila az InfoRádióban azt is elmondta: a kormány az önkormányzatoktól nem csak 120 milliárd forintot, hanem feladatokat is elvesz.

A gazdasági visszaesés eredményeként kevesebb bevétele van az államnak, ezért a GDP-arányosan 3,8 százalékos hiánycél tartása további intézkedéseket tesz szükségessé - mondta az InfoRádióban az MSZP országgyűlési frakcióvezetője.

Mesterházy Attila elmondta: a többi mellett a regisztrációs adóból származó állami bevételek maradtak el a tervezettől, az autóeladások visszaesésének következtében. Elmondta azt is: az állam úgy kívánja 120 milliárd forinttal csökkenteni az önkormányzatok támogatását, hogy közben feladatokat is elvesz tőlük.

Mint mondta, elkészült egy több mint száz helyhatósági feladatot tartalmazó lista, amelyek helyi szintű elvégzése a jövőben valószínűleg nem lesz nem lesz köztelező - a feladatokat vagy összevonják, vagy az állam veszi át -, konkrétumot azonban a frakcióvezető nem közölt, mondván: erről még tárgyal a kormány az önkormányzati szövetségekkel.

A MÁV állami támogatásának 40 milliárd forinttal való csökkentése kapcsán azt közölte: vasútvonalak megszüntetésére vonatkozó konkrét terve nincs a kormánynak, így az erről szóló sajtóhírek a politikus tudatos provokációnak minősítette. Egyelőre zajlanak az egyeztetések arról, honnan vonhatók el források a 40 ezer embert foglalkoztató, de mindössze 300 ezer utast szállító társaságtól.