Csak minden ötödik, munkahelymegtartásra szánt forintot utalták át eddig

2009.08.28. 06:24 Módosítva: 2009.08.28. 06:54
Az elmúlt hónapokban tovább emelkedett az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) munkahelymegőrző támogatásokra fordítható kerete, így a nyár közepén pénzhiány miatt tartaléklistára tett pályázók közül minden vállalkozás bekerült a támogatottak közé.

Az elmúlt hónapokban zárult programjaink maradványkeretéből, illetve több visszalépő pályázó támogatásából eredő összegekkel az eredetileg 5,9 milliárd forint keretű program most közel hétmilliárd forintból gazdálkodhat - mondta a Napi érdeklődésére Székely Gabriella, az OFA ügyvezetője. A futó és lezáruló programok maradványösszegeit egyébként általában a következő évi programok elindításához használja a közalapítvány. A most átcsoportosított összegek között olyan is akadt, amelyet egy korábbi, kisebb érdeklődés mellett futó program újraindítása helyett inkább a munkahelymegtartó programokra fordítottak.

A szerződéskötések és a kifizetési kérelmek földolgozása mellett jelenleg most azon dolgoznak az OFA szakérői, hogy ha újabb maradványösszegek szabadulnának föl, hogyan tudnák újra megnyitni a pályázatot. Ez újabb 400-500 millió forintot jelenthet - mondta Székely Gabriella.

Eddig 503 munkáltató pályázatát hagyták jóvá, ebből 456-an küldték vissza a szerződéskötési ajánlat jóváhagyását és 435 céggel írtak alá szerződést.

A támogatottak közül eddig tizenhárman léptek vissza a pályázatoktól. Akadt, aki nem merte vállalni a gazdasági helyzet bizonytalansága miatt a továbbfoglalkoztatási feltételeket. Többen azért léptek vissza, mert a pályázatuk beadása óta eltelt időben negatívan változott a helyzetük, és elbocsátásokra kényszerültek, vagyis nem tudták a pályázatban kért létszám megtartásához kért támogatáshoz a szükséges munkaerőt biztosítani.

Folyamatosan zajlik a jóváhagyott összegek folyósítása is: eddig 1,27 milliárd forintot utaltunk át, ami a kiosztott támogatások 20 százaléka - mondta Székely Gabriella.