300 milliót adna az ITD a vezére volt üzlettársának

2009.08.28. 11:25 Módosítva: 2009.08.28. 13:59
Százmillió forintos biztos megbízást kaphat, és jogot nyerhet 2010. december 31-ig további 200 millió forintos szerződésre az ITD Hungary Zrt.-től az ITD-vezér volt üzlettársának tulajdonában álló cég – értesült az Index. Az idén áprilisban alapított, félmillió forintos tőkéjű társaság nyerte ugyanis az ITD áprilisban, majd annak visszavonása után júniusban kiírt közbeszerzési eljárását szektorspecifikus tanácsadásra. Úgy tudjuk, több pályázó azt fontolgatja, megtámadja a határozatot. Rétfalvi György azt mondta, a nyolc pályázóból hattal voltak korábban személyes kapcsolatai

Tulajdonos-ügyvezetője pomázi első emeleti lakásában működik az a félmillió forinttal idén április 2-án létrehozott BD Network Üzletfejlesztési Tanácsadó Kft., amely megnyerte az ITD Hungary Zrt. először az április 23-án, majd annak visszavonása után június 15-én kiírt bruttó 100+200 millió forintos közbeszerzési eljárását (a pénzt részben európai uniós forrásból, a gazdaságfejlesztési operatív programból biztosítják).

A döntés értelmében a BD Network bruttó 100 millió forintot kap arra, hogy szektorspecifikus üzleti tanácsadást nyújtson 1725 darab +10 százalék exportőr cégnek jövő február végéig. A cég emellett jogot szerzett arra is, hogy az ITD 2010. december 31-ig további szolgáltatásokat rendeljen meg tőle további bruttó 200 millió forint értékben – közölte kérdésünkre az ITD Hungary. Az állami befektetési ügynökség szerint ez azt jelenti, hogy a vállalkozás cégenként maximum nettó 41 ezer forintot kaphat a munkájáért. Az eredményhirdetésről készített, az Index birtokába került jegyzőkönyv szerint a BD Networkkel várhatóan szeptember 10-én kötik meg a szerződést.

Ötszázezerrel háromszázmillió

A BD Network eredménye első látásra igazi sikertörténet lehet, ritkán fordul elő egy egyszemélyes kisvállalkozással, hogy alakulásának ötödik hónapjában tőkéjének hatszázszorosára rúgó megbízást nyerjen el. A közbeszerzési tenderen indult további hét pályázóból – az összesen nyolc jelentkezőből hatan adtak be érvényes ajánlatot, két cég nem teljesítette határidőre az előírt hiánypótlást – többen azonban úgy vélik, hogy korántsem véletlen a pomázi cég sikere.

A társaság tulajdonos-ügyvezetője a magyar üzleti életben nem ismeretlen Vad Attila, aki hét különböző társaságban rendelkezik üzletrésszel. Vad csaknem tíz vállalatban volt a menedzsment vagy a felügyelőbizottság tagja az Opten cégtárának adatai szerint. Emellett tulajdonosa volt többek között a Kartográfiai Vállalatból alakult Cartographia Kft.-nek – amelynek jelenleg is ügyvezetője –, továbbá érdekeltsége van vagy volt térinformatikai, kereskedelmi, szolgáltató cégekben.

Három évig volt közös cégük

Vad Attila cégbirodalmából a legfigyelemreméltóbb azonban az egykor PD Systems Kutatás-fejlesztési Kft. néven alakított, idén március vége óta New York Talents Kft.-nek hívott társaság. Ebben a főtevékenysége szerint üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadással foglalkozó cégben ugyanis annak alakulása, 2004. szeptember 21-e és 2007. december 30-a között Vad üzlettársa volt mások mellett Rétfalvi György – aki jelenleg éppen a Vad cégét megbízni készülő ITD Hungary Zrt. vezérigazgatója. A társaság egyébként honlapjának tanulsága szerint valójában kelet-európai, nevük alapján elsősorban magyar modellek Észak-Amerikába közvetítésével foglalkozik, televíziós produkciókhoz, filmekhez és modellmunkákra biztosítanak szereplési lehetőséget.

Rétfalvi sok mindenkit ismer

Lehet, abban én vagyok a hibás, hogy van egy 30 éves szakmai múltam, amit igyekeztem aktívan eltölteni. Ennek köszönhető viszont, hogy a tenderre jelentkező nyolc cégből hat olyan van, amelynek tulajdonosával vagy vezetőjével korábbi munkáim során személyes vagy szakmai kapcsolatba kerültem - reagált Rétfalvi György arra a kérdésünkre, nem érzi-e pikánsnak azt, hogy a volt üzlettársa lett a pályázat nyertese. Megjegyezte azt is, a veszteseknek nem feltétlenül a médiában kellene keresniük a vélt igazságukat, hiszen annak megvan a formális, jogi lehetősége, de mint mondta, "elképzelhető, hogy így is nyomást akarnak gyakorolni".

Rétfalvi György
Rétfalvi György

Az ITD vezérigazgatója azt mondta, szerinte a nyolc pályázóból hat nyerhetett volna úgy, hogy azért ugyanígy támadásoknak lehetett volna kitéve az eredményhirdetés után. "Van, akikkel síelni jártunk együtt, vannak családi barátok, olyanok, akikkel közös iskolába jártam, de olyan is, akivel szakmai szövetségek elnökségében ültünk együtt, vagy épp közös pénzügyi befektetést bonyolítottunk le" - sorolta a listát.

„Nem érezném sem korrektnek, sem üzletileg szerencsésnek, és természetesen jogilag sem lenne elfogadható, ha én, amikor értesülök arról, hogy egy volt üzleti partnerem vagy egyéb személyes ismerősöm jelentkezik egy tenderre, akkor azt mondanám, ne pályázzon, vagy azt javasolnám a bírálóbizottságnak, hogy pontozza le a pályamunkáját" - fogalmazott Rétfalvi György.

Az ITD vezérigazgatója azt is elmondta, korántsem egyedi, hogy egy tenderen általa ismert személyek cégei nyerjenek. Jelenleg is van olyan közbeszerzési eljárásuk - egy médiavásárlási pályázat -, ahol három jelentkező van, és szakmai előéletéből mindhárommal személyes kapcsolatban volt. Emellett korábban volt egy olyan, rendezvényszervezésre kiírt tender, ahol a 23 jelentkezőből kilenccel volt előző munkahelyein személyes vagy szakmai kapcsolatban.

Drágán, de jót?

Csakhogy az is figyelemreméltó, hogy a birtokunkba jutott dokumentumok szerint a BD Network a hat érvényes pályázóból a harmadik legdrágább ajánlatot benyújtva tudta megnyerni a tendert. Mert miközben például a világ négy legnagyobb tanácsadójának egyike, a PricewaterhouseCoopers nettó 14 750 forintos óradíjjal vállalta volna a munkát, addig a BD Network óránként nettó 12 500 forintot számlázna.

Mindeközben a BKV-s tanácsadói szerződések kapcsán ismertté vált AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. és a GKI közös ajánlatában 6560 forintos nettó óradíj szerepelt, míg a Kopint-Tárki és az ICEG közös pályázata 60 forinttal ennél is olcsóbb, 6500 forintos áron vállalta volna a munkát. A megbízás tárgya egyébként 1750, évi 30 millió forintot meghaladó kivitellel rendelkező cég „exportját segítő üzletfejlesztő tevékenység végzése... havonta egyeztetett munkaterv és időfelhasználási terv szerint”, ezen belül többek között „az ITD Hungary Zrt. által elvárt ügyfél-adatlap kitöltéséhez szükséges információk megszerzése”.

Az árakkal kapcsolatban az ITD kérdésünkre azt közölte: a munkáért összességében maximum 80 millió nettó összeget számlázhat ki a nyertes. "Így egyszerűen kiszámolható, hogy egy az ország bármely pontján lévő céggel történő minimum egyszeri, de több órás találkozó, majd ezt dokumentáló irodai munka után cégenként nagyságrendileg 40 000 forint számlázható ki, függetlenül attól, hogy mely vállalkozó, mekkora óradíjjal és mennyi órát töltött egy-egy céggel".

Az ITD tájékoztatása szerint "az összeg legjobb szakmai tudásunk és meggyőződésünk alapján sem tekinthető irreális összegnek tekintetbe véve azt, hogy ezen projektbe bevont munkatársak mindegyikének minimum 5 éves szakmai, vezetői vagy szakágazati tudással kell rendelkezniük. A pályázatok a fent nevezett összeget, mint órára bontott díjazásonként tartalmazzák, melyek egy órára bontott elszámolási rendszerben, úgynevezett havi munkatervben kerülnek elszámolásra" – közölte a befektetési ügynökség.

Rétfalvi-alkalmazottak bíráltak

Vad Attila cége azzal tudott első lenni, hogy az értékelés során a pályázatának a szakmai értékelése a legmagasabb pontszámot kapta, míg a jóval alacsonyabb árat kínáló AAM–GKI és Kopint-Tárki–ICEG párosokat az utolsó két helyre rangsorolták. Az értékelés során ugyanis 50-50 százalékban vették figyelembe az árat és a szakmai értékelést – bár a Közbeszerzési Értesítő adatbázisának tanulsága szerint a júniusi pályázati kiírásban még egészen más értékelési arányok szerepeltek –, méghozzá úgy, hogy a szakmai rangsorban az első helyezett 100, az utolsó helyezett 1 pontot kapott, a köztes helyezettek pedig a lineáris arányosítás elvével 73,6, 40,6, 67 és 20,8 pontokat.

A pályázatok szöveges értékelése egyébként legalábbis különösnek mondható. A BD Network pályamunkáját értékelő háromtagú zsűri pozitívumként emelte ki, hogy „az ITD Hungary jelenlegi szerepét ismeri, el tudja helyezni a jelen projektet a kkv-támogató struktúrában” (ez a fenti, személyes kapcsolatos fényében inkább ironikus megjegyzésnek tűnhet). Dicsérték Vad Attila cégének pályamunkáját, mert „tömör, de jól átgondolt koncepciót nyújtott be”, illetve „nagyon tömör és rendkívül lényegre törő elemzést ad a magyar kkv-exportőrök helyzetéről”. A bírálóbizottságnak információink szerint tagja volt az ITD operációs és üzletfejlesztési igazgatója is, akik lényegében közvetlen beosztottai Rétfalvinak.

A többi pályamunkáról készített bírálatban is érdekes elemek szerepelnek. A PWC-nél – amelynél egyedül emelték ki, hogy kitér a jelenlegi válság hatásaira is – például kifogásolták, hogy a legfrissebb statisztikai adatok 2006-ból származnak, ugyanakkor két oldallal korábban azt írták, hogy az elemzésben nem volt elsődleges szempontok a „statisztikai jelleg”. Ennél is különösebb, hogy az AAM–GKI pályázatában „a tudományos módszertanból átemelt elemek inkább gyengítik, mintsem erősítik az elképzelést”, míg a Kopint-Tárki–ICEG anyagáról konkrét kifogások nélkül csak annyit írnak, hogy abban „kevés a pontos meghatározás”, és a pályamunka „kevésbé kiérlelt koncepciót tükröz”.

Jöhet a jogorvoslat?

„Ez inszinuáció, a számokat addig alakítgatták az ITD dolgozóiból alakított bizottságban, míg az a pályázó nem nyert, akinek nyernie kellett” – fogalmazott kérdésünkre az egyik pályázó, természetesen neve elhallgatását kérve. Egy másik pályázó arra hívta fel a figyelmet, hogy a tendernek már az előélete sem volt sima: azt ugyanis áprilisban úgy írták ki, hogy a jelentkezésre mindössze öt napot adtak – ennek ellenére is beadták pályázatukat ketten, a Deloitte és a DBH Business Üzletviteli Szolgáltató Kft., amely most is versenyben volt –, majd azt eredménytelennek nyilvánították, mondván: „kizárólag érvénytelen részvételi jelentkezések kerültek benyújtásra”.

Lapunk úgy tudja, több vesztes pályázó is azt fontolgatja, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság fordul, ám ezt egyelőre senki nem erősítette meg. Tudomásunk szerint az ITD-nél ma lesz lehetőség az úgynevezett iratbetekintésre – amikor a pályázók belenézhetnek a mások pályamunkáiba –, és várhatóan ezt követően döntenek a cégek arról, hogy kérnek-e a KDB-nél jogorvoslatot.