Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A vadászpiac is megérezte a válságot

2009.08.29. 15:17
Az évente mintegy 20 milliárd forintra tehető vadászati piac bevétele az idén várhatóan 10-15 százalékkal mérséklődik a válság hatásaként - mondtaa zalai vadászati évadnyitó kapcsán az Országos Magyar Vadászkamara elnöke.

Már a múlt évben kevesebb volt a spanyol, idén pedig az olasz vendégvadászok száma, de mérséklődött az osztrákok ésa németek érdeklődése is. Az őzbak- és a szarvasvadászat iránt 10-15 százalékkal csökkent az érdeklődés, de a vadhús iránti igény is mérséklődött, ami még lejjebb nyomta az évek óta csökkenő árakat - mondta Feiszt Ottó, Országos Magyar Vadászkamara elnöke a hagyományos, 19. alkalommal rendezett ünnepi évadnyitón.

A magyarországi vadászati bevételnek nagyjából 60 százaléka származik a külföldi vendégvadászoktól, az általuk biztosított 10-12 milliárdos bevétel azonban már a múlt évben megcsappant. Először aspanyol ingatlanpiaci válság miatt az őzbakvadászat iránti mérséklődő érdeklődésben mutatkozott meg, de ugyanez a tendencia folytatódott idén tavasszal és nyáron is.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyarországi, valamint az Oroszországból vagy Szlovákiából érkező bérvadászok érdeklődésében nincs jelentős visszaesés, de nehéz megtalálni a fizetőképesvendégkört. Leginkább még a nagyvadat lehet eladni, a kapitális bikákra van igény, apróvadra viszont kevesebben vadásznak.

Egyelőre nem tudják, az apróvad- és a vaddisznó hajtására milyen igénymutatkozik majd. A nemzetközi gazdaságról szóló hírek alapján azonban némi fellendülésben bíznak, és abban, hogy a kevesebb olasz és spanyol vendég után a hagyományosan nagy számban érkező osztrák és német vadászok idén sem maradnak el nagyobb mértékben.

A vadászkamara elnöke elmondta még: a zalai tapasztalatok alapján a szarvasoknak legalább tíz százalékát orvvadászok terítik le. Tavaly ugyanis a Zalaerdő területén közel 900 darab nagyvad kerültterítékre, és közel 80 esetben tetten érték az orvvadászt, vagy megtalálták az illegálisan kilőtt szarvas maradványait. Sajnálatosnak tartja, hogy az érdekvédők nem tudták elérni az orvvadászat előkészületének bűncselekménnyé minősítését. Emiatt is nehéz a hatékony fellépés a puskával, tőrrel felszerelkezve indulóorvvadászok ellen, ráadásul az illegális vadászat ma csak lopásnak számít.