Bajnai az eddigi tetteket betonozná be a költségvetésbe

2009.09.01. 15:50 Módosítva: 2009.09.01. 15:55
Bajnai Gordon miniszterelnök szerint a válságkezelés egyik legfontosabb állomásához értek, amit eddig tett a kormány, azt bele kell foglalni a jövő évi költségvetésbe, „be kell betonozni”. A kormány tavasszal, illetve június végéig törvényt hozott a jövő évi adócsomagról, a nyugdíjszigorításokról, a szociális támogatási rendszer átszabásáról, és határozott arról nemrég, hogy a közszférában létszámstopot érvényesít.

A kormányfő úgy fogalmazott a kabinet mai ülése előtt, amelyen első olvasatban tárgyalták a 2010-es büdzsé tervezetét, hogy a jövő évi költségvetés több puszta takarékosságnál, az adócsökkentésről, a közbiztonságról és a munkáról szól. Mint mondta: a válság még tart, ezért folytatni kell a válságkezelést, az elért eredmények megszilárdításáért, a növekedés újraindításához további takarékosságra van szükség.

A magyar gazdaság teljesítménye a nemzetközi válság miatt idén és jövőre összesen mintegy 7,5 százalékkal csökken, ezért az állam feladataira nagyságrendekkel kevesebb pénzt lehet költeni – emelte ki a kormányfő, aki szerint a "közös torta kisebb lesz, amiből nem lehet nagyobb vagy ugyanakkora szeleteket osztani, mint eddig".

A 3,8 százalékos GDP-arányos jövő évi hiánycél tartásához egyes területeken különösen vissza kell fogni a költekezést – közölte a miniszterelnök. Az ésszerű gazdálkodásból az önkormányzatoknak is ki kell venni a részüket, kevesebb pénzből, de nagyobb gazdálkodási szabadsággal és kevesebb feladattal dolgoznak majd. Bajnai Gordon a takarékosságra szorított területek között említette meg a közösségi közlekedést is; azt mondta, elkezdik e terület több éven át tartó átalakítását.

Közbiztonságra azonban több jut. A kormány 2010-es költségvetésében is minden lehetséges anyagi, szervezeti és erkölcsi támogatást megad a rendőrségnek ahhoz, hogy szavatolni tudja az ország és az emberek biztonságát – emelte ki Bajnai Gordon. Az Út a munkához programról a miniszterelnök azt mondta, hogy jövőre még több pénzt fordít rá a kormány, kibővíti és kiegészíti közmunkaprogrammal.

A kormányfő kitért a jövő évi adócsökkentésre is, megismételte: 2010-ben "érdemben több" marad minden tisztességesen dolgozó magyar borítékjában. Nem árt azonban felidézni: a jövő évi adócsomag nullszaldós, a személyijövedelemadó-terhek csökkennek, ennek pedig a fogyasztási adók és a vagyoni típusú adók emelése az ára.

A 2010-es költségvetési törvényjavaslatot a tervek szerint jövő heti ülésén fogadhatja el a kormány, majd szeptember 11-én a parlament elé terjesztheti.