Visszacsinálta az ITD a 300 milliós tendert

2009.09.01. 16:46
Eláll a szerződéskötéstől az ITD Hungary azon a tenderen, amelyen 300 milliót nyert volna az ITD-vezér Rétfalvi György korábbi üzlettársának cége. Az állami befektetési ügynökség forrásátcsoportosítással magyarázta a lépést, amellyel egyidejűleg visszavonják a médiafoglalásra kiírt, még futó közbeszerzést is.

Eláll a nemrégiben lefolytatott szektorális tanácsadás tárgyú szerződés megkötésétől, valamint visszavonja a folyamatban lévő médiafoglalás tárgyban meghirdetett közbeszerzési eljárást is az ITD Hungary – ezt az állami befektetési ügynökség közölte egy kedd délután kiadott közleményben. Az ITD kitér arra is, hogy a gazdasági tárca döntése értelmében és "tekintettel a megváltozott finanszírozási lehetőségekre" változatlan célokkal, de "a szervezeten belüli személyi és finanszírozási átcsoportosítással folytatja" a másfél éve megkezdett exportfejlesztési programját.

Az Index úgy tudja – bár ezt hivatalosan senki nem erősítette meg –, hogy a gazdasági minisztériumban született meg a döntés, hogy ne kössék meg a szerződést. Az mindenesetre tény, hogy a gazdasági miniszter, mint azt tegnap megírtuk, hétfőn bekérette magához az említett szektorspecifikus tanácsadásra kiírt közbeszerzés dokumentumait.

Az ITD közleménye a gyakorlatban azt jelenti, hogy az állami befektetési és kereskedelemfejlesztési ügynökség nem köt szerződést a pomázi székhelyű BD Network Kft.-vel. A múlt héten az ITD még ezt a céget hirdette ki győztesnek a júniusban kíirt közbeszerzési eljáráson.

A tendernyertestől azt várták el, hogy exportfejlesztést szolgáló üzletviteli tanácsokat nyújtson a legalább évi 30 millió forintos kivitelt produkáló nagyjából 1750 magyar vállalkozásnak. A BD Networknek a munkát február 23-ig kellett volna elvégeznie, erre 100 millió forintot kapott volna, valamint egy opciót 2010. december 31-ig további 200 millió forintnyi munka elvégzésére.

Csakhogy, mint azt az Index az eredményhirdetés után két nappal megírta, az idén áprilisban alapított, tehát referenciával sem rendelkező, tulajdonosa pomázi lakásában bejegyzett BD Network annak a Vad Attilának a birtokában van, aki 2004 és 2007 között az egykor PD Systems Kutatás-fejlesztési Kft. néven alakított társaságban üzlettársa volt Rétfalvi Györgynek, az ITD jelenlegi vezérigazgatójának.

Ráadásul a BD a hat érvényes pályázóból a harmadik legmagasabb árajánlatot adta, ám szakmai pályamunkáját a maximális 100 ponttal értékelték, míg a két legkedvezőbb árat kínáló AAM–GKI és Kopint-Tárki–ICEG párost a szakmai értékelésen a két utolsó helyre sorolták. Tudomásunk szerint mindkét lepontozott pályázó úgy döntött, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottságtól kér jogorvoslatot, amire azonban az ITD bejelentése után már nincs szükség.

A múlt heti döntést követően Rétfalvi kérdésünkre azt mondta, harmincéves szakmai múltjának köszönhetően a legtöbb pályázóval volt korábban személyes vagy szakmai kapcsolatban, és szerinte nem lett volna korrekt ezeket a pályázókat félreállítani (ebben a nyilatkozatban mondta el azt is, hogy a most szintén leállított médiavásárlásos tendernek mindhárom jelentkezőjével személyes kapcsolatban volt). A mostani ITD-közlemény azonban arra utal, hogy az érvelése aligha győzte meg a gazdasági tárca döntéshozóit.