A következő kormánynak is marad az IMF-milliárdokból

2009.09.02. 00:11 Módosítva: 2009.09.02. 00:19
A kormány jelenleg arról tárgyal a Nemzetközi Valutalappal (IMF), hogy ne az eredeti határidőben kelljen lehívni a készenléti hitelkeret következő összegeit, hanem későbbi időszakban lehessen ugyanezt megtenni - erről Oszkó Péter pénzügyminiszter beszélt a Magyar Televízió Az Este című műsorában kedden.

Oszkó Péter kijelentette: az IMF-fel arról egyeztetnek, hogy akár ne történjen meg minden egyes lehívás a jelenlegi kormány működése alatt, hiszen már "van már olyan jó helyzet Magyarországon", hogy bizonyos részleteket már a következő kormány hívhat le, ha akar.

A pénzügyminiszter Varga Mihály fideszes-alelnökkel együtt vett részt a műsorban. Az ellenzéki politikus azt mondta: a készülő költségvetés elsősorban az IMF-megállapodásnak akar eleget tenni, azért, hogy a kormány még 2010 áprilisáig a rendelkezésre álló keretösszeget le tudja hívni.

Oszkó Péter elmondta még, hogy a kormány ezermilliárd forinttal kevesebb bevételt tervez jövőre a 2009-es, hatályos büdzsé bevételi előirányzatához képest, mert ennyivel látja rosszabbnak a helyzetet ma a tavaly prognosztizáltnál.

Varga Mihály erre úgy reagált, hogy nem létező számokhoz kell viszonyítani, a tervezett számok már eltűntek, a "kőbe vésett" számoknak pedig már nem nagyon akarnak hinni. A volt pénzügyminiszter szerint "békaperspektívából nem lehet jó költségvetést csinálni".

Mint mondta: Magyarországnak is hozzá kell tenni valamit ahhoz, hogy kijusson a válságból, munkahelyteremtésre, beruházásra, bürokráciacsökkentésre van szükség, de egyiket sem teszi a kormány.

Oszkó Péter leszögezte: nem szabad olyan illúziókat kelteni, hogy Magyarországot nem érintené a válság jövőre. Mint mondta, fegyelmezett lesz a jövő évi a költségvetés, amelyben nem sorakoznak majd betarthatatlan ígéretek, de lesznek fontos prioritásai.

Ezek között szerepel a munkához való hozzájutás, az Út a munkához program támogatása jövőre növekszik - emelte ki. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a beruházások az uniós források egyre nagyobb arányú hozzáférhetővé tételével, illetve az állami megrendelésekkel növekszenek.

Varga Mihály szólt arról is, hogy pártja szerint a forrásokat célzottan is el lehet költeni, célzott adócsökkentéssel többet lehet hagyni a hazai kis- és középvállalkozásoknál.

Oszkó Péter erre reagálva azt mondta: sok lépest tett az állam az adócsökkentés révén a munkahelyteremtésért. Cáfolta azt a felvetést, hogy növekedett volna az összadóteher. A pénzügyminiszter közölte, hogy számoltak azzal a kockázattal, miszerint a gazdasági visszaesés mértéke nagyobb lehet a vártnál.

A fideszes politikus azonban úgy vélte: nem látni, készülne-e a kormány arra, hogy a nagyobb munkanélküliség, a lakossági jövedelemcsökkenés miatt kevesebb lesz az adóbevétel. A Fidesz szerint van lehetőség további célzott adócsökkentésre - ismételte meg.

Erre válaszolva Oszkó Péter azt mondta, ehhez további kiadáscsökkentésre lenne szükség; ez a logika Varga Mihály szerint azonban a "gyurcsányi politika" folytatását jelenti.