Tartós lehet a külkereskedelmi aktívum

2009.09.02. 12:30 Módosítva: 2009.09.02. 15:09
A külkereskedelmi mérleg többlete nem a száguldó exportnak, hanem az import, vagyis a belső fogyasztás visszaesésének és a javuló energiaegyenlegnek köszönhető. Az első félévben a külkereskedelmi mérleg 2,055 milliárd euró (606 milliárd forint) többletet mutatott, 1,766 milliárd euróval (534 milliárd forinttal) javult az egy évvel korábbihoz képest.

Az év további részében is marad a magyar külkereskedelmi mérleg jelentős aktívuma, mivel a továbbra is alacsony belső kereslet nem ösztönzi az importot, az export ugyanakkor stabilizálódni látszik - mondták el a szerdán közölt külkereskedelmi mérleg adatokról az megkérdezett elemzők. A KSH szerdán közölt adatai szerint az első félévben a külkereskedelmi mérleg 2,055 milliárd euró (606 milliárd forint) többletet mutatott, 1,766 milliárd euróval (534 milliárd forinttal) javult az egy évvel korábbihoz képest. A részletes adatok kismértékben elmaradnak az augusztus elején közölt előzetes számoktól, akkor a KSH január-júniusra valamivel nagyobb, 2,08 milliárd eurós (610,2 milliárd forintos) többletet közölt. Az idén az első félévben a kivitel volumene 20, a behozatalé 25 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az egyenleg jelentős javulása két tényezőnek tudható be Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője szerint: az exportnál jobban visszaeső importnak és a jelentősen javuló energiaegyenlegnek, ami az olajárak csökkenéséhez és a visszaeső energiafogyasztáshoz köthető. A KSH adatai szerint az energiabehozatalra fordított kiadások mérséklődése 230 milliárd forinttal javította az energiahordozók egyenlegét 2009 első félévében. Az MKB elemzője elmondta, hogy az 1,766 milliárd euró, az első féléves többlet, kétharmada az energiaegyenleghez, többi része pedig főként a feldolgozóipari szektorokhoz köthető. Az ipari termelési adatokból már a szektor élénkülése látszik, és ez pozitívan hat az exportra és az importra is. 2009 további részében Kondrát Zsolt szerint tovább javul a külkereskedelmi mérleg, miközben a háztartások inkább megtakarítanak, visszafogják fogyasztásukat, és a beruházásokban sem lesz nagy felfutás, így az import továbbra is alacsony marad.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. makroelemzője szerint is folytatódik a külkereskedelmi mérleg javulása, hiszen látható, hogy a júliusi áfaemelés után olyan mértékben visszaesett a lakossági fogyasztás, hogy a következő hónapokban nem várható a belső kereslet megélénkülése. Tavaly júliusban 365,1 millió euró (89,5 milliárd forint) volt a külkereskedelem hiánya, idén júliusban azonban ehhez képest határozott javulás várható. A gáztárolók feltöltésének kezdete miatt idén már valószínűleg nem lesz ilyen nagymértékű a külkereskedelmi többlet, azonban az előző év azonos időszakaihoz viszonyítva még mindig tetemes lesz a javulás –- mondta el Suppan Gergely. 2009-re körülbelül 3,5 milliárd euró többletet lehet látni jelenleg. Az elemző szerint az exportnál már egyértelműen látszanak a stabilizálódás jelei, elmozdult a tavaszi mélypontról, és az őszi hónapokban tovább nőhet, bár éves összehasonlításban még mindig jelentős csökkenést mutat.