Harmincmilliós GVH-bírság a Hildnek

2009.09.02. 14:03 Módosítva: 2009.09.02. 14:13
Több megtévesztő állítást is tartalmaztak a Hild Zrt. 2008-ban közzétett hirdetései. Emiatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 30 millió forintra bírságolta a vállalkozást - tájékoztatott szerdán közleményében a GVH Kommunikációs csoportja.

A Hild egyik konstrukcióját úgy hirdette, hogy az életjáradék szerződés megkötése után a fogyasztó a saját lakásában élhet és a vállalkozás az állagmegóvó karbantartások költségét és a közös költséget átvállalja. Egyes tájékoztatásokban pedig az szerepelt, hogy a Hild Zrt. szerződéseit több mint ezer ügyvéd fogadta el, illetve az ügyvédek nagyon biztonságosnak tartják ezeket a szerződéseket.

A GVH vizsgálata kiderítette, hogy ezek a megállapítások nem pontosak. Tévedés például, hogy a járadékos a saját lakásában élhet, hiszen a Hild konstrukcióinak meghatározó tulajdonsága, hogy az adott ingatlan tulajdonjoga a vállalkozáshoz kerül. A reklám a GVH szerint azt a téves feltevést eredményezheti, hogy a szerződés megkötéséhez, az ígért szolgáltatások igénybe vételéhez nem kell átruházni az ingatlan tulajdonjogát.

Ugyancsak pontatlan az az állítás, hogy a szerződés megkötését követően a Hild végzi az állagmegőrző munkálatokat és gondoskodik az ingatlan műszaki állapotának megóvásáról. A szerződésekben azonban az szerepel, hogy a Hild csak a jogszabályok alapján a tulajdonost terhelő karbantartásokért felel.

Ebben azonban nincsenek benne például a vendég által okozott meghibásodások, a háziállatok által okozott károk, a belső burkolatok, gyengeáramú berendezések javítása miatti költségek megtérítése. A reklámokban az is lehangzott, hogy a Hild Zrt. fizeti a közös költséget. Az életjáradéki szerződések szövege szerint azonban a takarítás, a hólapátolás vagy az esztétikai festés költségei továbbra is a fogyasztót terhelik, még akkor is, ha azok egyébként a közös költség részei lennének.

A vizsgálat során a Hild Zrt. semmivel sem bizonyította, hogy már több mint ezer ügyvéd fogadta és javasolta aláírásra ezeket a szerződéseket. A társaság azt sem igazolta, hogy az ügyvédek nagyon biztonságosnak tartják életjáradék szerződéseiket.

A GVH vizsgálata megállapította, hogy a Hild Zrt. 2008. augusztus 31-ig a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, azt követően pedig tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. Ezek miatt büntette a GVH a Hild Zrt.-t 30 millió forintra.