A jegybankok már látják az alagút végét

2009.09.05. 11:44
Kicsit megint közelebbnek tűnik a válság vége, de kiderült az is, hogy a tőzsdék képesek a rossz híreknek is a jó oldalát nézni, ha éppen olyan a befektetői hangulat. Azért a Skyeurope csődje (valószínűleg kisebb) részben a válság számlájára is írható, de minket ez már kevésbé érint, Magyarországról már régen kivonultak. Idejött viszont a héten egy koreai lcd-gyár, igaz, ők még csak papíron, az Unilever viszont már át is adta kibővített gyárát, mintha csak igazolni akarnák azt a londoni elemzést, miszerint Magyarországon lehet a legerőteljesebb ipari fellendülés. Az IMF azért nem maradéktalanul elégedett a jövő évi, első olvasatban már tárgyalt büdzsével.

Kedden indult igazán a 36. hét a gazdaságban: míg hétfőn még a múlt heti trendek látszott folytatódni a tőzsdéken (az USA már esett), stabil volt a forint, és úgy általában a nyári uborkaszezon uralkodott, a hét második, szeptember és az ősz első napján mintha elindult volna pörgés. Kezdődött a Skyeurope csődjével. A cég összesen 280 ezer jegyet vásárló utasa futhat a beszállítók mellett a pénze után (és ezrek ragadtak reptereken, vagy a közeli napokra szóló jegyükkel otthon). Bár a válság nyilván rányomta a bélyegét a diszkonttársaság működésére, a leépülés már hosszabb ideje tart. Ugyanakkor a légitársaságok általában is bajban vannak, az iparág hatmilliárd dolláros veszteséggel zárta az első félévet, elemzések szerint az éveken át budapesti bázissal is bíró cég bőven nem az utolsó a csődhullámban.

Magyarországról azonban már több éve kivonult a most becsődölt pozsonyi fapadostársaság, így a hazai gazdaságra megszűnésük sem hat. Persze nem ezért vélik úgy a BNP Paribas elemzői, hogy a térségben a magyar ipari fellendülés lehet a leglátványosabb a térségben, de azért az biztató, hogy nem is pusztán bázishatásról van szó, azaz nemcsak arról, hogy a nagy zuhanás után most persze nagyobb lehet a felzárkózás üteme. A magyar feldolgozóipari cégeknek - amelyek a térségen belül a legnagyobb mértékben fogták vissza termelésüket az év eleje körül - sikerült csökkenteniük raktárkészleteiket is, így a fogyasztás várt fellendülése nem azokra, hanem termelésre épülhet.

Mintha csak igazolni akarnák a jelentést, két nemzetközi cég is jelentősebb magyarországi fejlesztésről számolt be. Szentgotthárdra hozza a gyártást a dél-koreai NexDisplay, ahol hatszázan kapnak munkát. Az Unilever pedig pénteken már felavatta új nyírbátori gyáregységét, ahova Nyugat-Európából hozta át a háztartási anyagok gyártását

Ez is volt még

Az Apeh adatai szerint a csúcsjövedelmeket nem bántotta a válság, a legjobban kereső magyar tavaly 3,4 milliárdot vitt haza.

Visszacsinálta az ITD a 300 milliós tendert: forrásátcsoportosítással indokolták, hogy nem szerződnek a vezérigazgató volt üzlettársának cégével.

Azért nem minden fenékig tejfel a magyarországi beruházások körül, az épülő kecskeméti Mercedes-gyár telkeinek biztosítása kapcsán új Tocsik-ügyet emlegetnek a magukat ingatlanpanama áldozatainak tekintő volt földtulajdonosok. De ők legalább egyelőre nem tervezik, hogy lerohanják a szerintük őket megtévesztőket, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége viszont az általuk feketelistára helyezett bankoknak totális megsemmisítést ígér.

Pedig az Európai Központi Bank és az USA jegybankjának szerepét betöltő Fed is alapvetően jó hírekkel szolgált a vállalkozásoknak a héten. Mindkét intézmény vezető testülete úgy ítélte meg, közelebb került a recesszió vége. A Fed szerint a második félévben és jövőre már növekedhet az amerikai gazdaság, az EKB elnöke, Jean-Paul Trichet pedig úgy fogalmazott, akár 2010 első félévében beindulhat a gazdasági növekedés.

A tőzsdék mintha nem akartak volna tudomást venni a jegybankárok derűlátóbb szavairól, igaz, az elmúlt hetek szárnyalásai után várható volt a korrekció. Egész héten estek a mutatók, és ez alól a BUX sem tudta kivonni magát csak hétfőn. Szerdán egyenesen borzalmas nap volt a börzéken, a múlt héten még éves csúcsára röppent BUX, aznap 4,4 százalékot esett.A forint is gyengült a héten, az euró járt 277 forint felett is, péntek délutánra 274 köré állt be az árfolyam, a hetet 272-es szintnél kezdtük.

A BUX és a vezetõ részvények árfolyamának változása
  36. heti záró 35. heti záró
BUX 18 868 19 364
OTP 4800 4870
Mol 13 850 14 540
Richter 37 460 39 000
Magyar Telekom 776 780

Esés ide vagyoda, a mostani tőzsdei záróértékek is csodaszámba mentek volna még pár héttel ezelőtt. Az IMF is elégedett volt alapvetően a magyar gazdaság alakulásával a szokásos negyedéves ellenőrzésen, de azért aggódnak mind az idei, mind pedig a jövő évi tervezett hiánycél miatt. Jövőre már mindenesetre nem kell új hitelkeret tőlük a pénzügyminiszter szerint. És persze újra hallotuk a héten azt is, hogy jövőre választás lesz, választási költségvetés nem, a 2010-es büdzsét első olvasatban tárgyalta a kormány, Bajnai bebetonozná az eddigi eredményeket, a tárcák 200 milliárddal kevesebből gazdálkodhatnak jövőre.