Az IMF megveregette a vállunkat

2009.09.07. 16:31 Módosítva: 2009.09.07. 16:51
Fél évvel meg is hosszabbítják a hitelkeretünk lehívására nyitva álló időt, így legalább 1,6 milliárd eurót az új kormány vehet igénybe. Az IMF szerint elérhető az idei és a jövő évi költségvetésihiány-cél.

A Nemzetközi Valutaalap fél évvel, október 5-ig meghosszabbítja a Magyarország számára biztosított hitelkeretet – ez a legfontosabb eredménye az IMF tárgyalódelegációja hazánkban tett látogatásának. Így az utolsó két részletet, összesen 1,6 milliárd eurót az IMF-hitelkeretből már az új kormány hívhatja le, ha akarja.

Elemzői kommentár

Az IMF-fel most kötött megállapodás (a másfél milliárd euró helyett csak 55 millió euró lehívása, illetve a hitelkeret fél évvel történő meghosszabbítása) egyfajta hivatalos elismerése a magyar adósságfinanszírozás javuló környezetének, valamint csökkenti a jövő tavaszi kormányváltással járó kockázatokat, hiszen az új kormánynak lesz fél éve arra, hogy a nemzetközi védőernyő alatt indítsa el gazdaságpolitikai programját - kommentálta a mai megállapodást Samu János, a Concorde makroelemzője.

A hitelkeret kitolásáról egyelőre csak szakértői szintű megállapodás született az IMF-küldöttség és a kabinet között, ahogyan ezt James Morsink, a Valutaalap delegációjának vezetője elmondta a mai sajtótájékoztatón, de vélhetően az IMF legfelső vezetése szeptember végi ülésén is rábólint a meghosszabbításra. A küldöttségvezető elmondta azt is, hogy megbeszélést folytattak Varga Mihály Fidesz-alelnökkel és a párt gazdasági kabinetjének másik két tagjával, akiknek nem volt ellenvetésük a prolongálással szemben. Az EU-t képviselő Barbara Kauffmann arról szólt, hogy az Európai Bizottság is azt javasolja majd a tagállamoknak, igazodjanak az IMF-féle kitoláshoz, és az EU által biztosított mentőcsomagból eddig megmaradt 1 milliárd eurót is jövő őszig vehesse igénybe Magyarország.

Eddig a Világbankkal kiegészülő intézmény-trió által hazánknak nyújtott hitelkeretből 14,3 milliárd eurót vettünk igénybe, így 5,5 milliárd eurót hívhatnánk majd le szükség esetén. Ebből folyó negyedévben egy jelképes összeget, 55 millió eurót vesz igénybe az ország (eredetileg másfél milliárd euró volt tervbe véve), technikai ok miatt, a nemzetközi tartalékokat kell növelni.

Az IMF és az EU rendes negyedéves helyszíni vizsgálatának végeztével tartott sajtótájékoztatón a nemzetközi szervezetek képviselői virtuálisan megveregették a magyar kormány és más hatóságok vállát. Az eddigi vállalásokat teljesítette az ország (költségvetési egyenleg, infláció, nemzetközi tartalékok, a pénzügyi rendszer megerősítése), jelentős strukturális átalakításokat foglalt törvénybe, a bankrendszer sokktűrő képessége jónak mondható, helyzete erős – sorolta az IMF delegációjának első embere.

A magyar kormány prioritása, hogy idén a költségvetési kiadások kontroll alatt maradjanak – jelezte Oszkó Péter pénzügyminiszter, aki ezt erősítő lépésként a pár napja felállított kincstárnoki rendszert említette. A tárcavezető elmondta, hogy a tárgyalásokon az IMF hasonlóan látta a jövő évi államháztartási folyamatokat, a hamarosan a kormány jóváhagyását is elnyerő 2010-es büdzsé alkalmas lehet a vállalt 3,8 százalékos GDP-arányos hiánycél teljesítésére.

Szavait megerősítve Morsink is úgy fogalmazott: az idei deficit várhatóan a vállalt 3,9 százalék lesz, jövőre pedig 3,8 százalékra csökken, azzal együtt is, hogy bár vannak a gazdasági folyamatokból és a végrehajtásból adódó kockázatok, de ezekre a büdzsé tervezete elegendő tartalékot tartalmaz. 2011-ben pedig tovább mérséklődik a deficit az IMF várakozása szerint, az államadósság pedig csökkenő pályán halad.