Bajnai is vizsgálatot rendelt el az ITD-nél

2009.09.09. 23:26 Módosítva: 2009.09.10. 00:00
Kormányzati ellenőrzési hivatali vizsgálatot rendelt el Bajnai Gordon miniszterelnök az ITD Hungary Zrt.-nél - közölte szerdán az MTI-vel a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) kommunikációs főosztálya. Lapunk kedden írta meg, hogy a gazdasági minisztérium is belső ellenőrzést indított az állami befektetési ügynökségnél.

Az Index kedden értesült arról, hogy a gazdasági minisztérium belső ellenőrei még a múlt héten több évre visszanyúló vizsgálatot kezdtek az ITD Hungary Zrt,-nél. Akkori információinkat a gazdasági tárca nem kommenálta, és a vizsgálattal kapcsolatos kérdéseinket sem válaszolta meg. Tudomásunk szerint, mint megírtuk, a cég gazdálkodását átvilágító vizsgálat a társaság felsőbb vezetői, elsősorban is Rétfalvi György vezérigazgató elmúlt években folytatott tevékenységére irányul.

A gazdasági minisztérium szerda délután azt közölte az MTI-vel, hogy az ITD-nél kezdeményezett vizsgálat lezárult, annak eredményéről Varga István gazdasági miniszter szerdán tájékoztatta a kormányfőt. Arról, hogy a vizsgálat pontosan mire irányult, annak milyen következtetései voltak, és milyen következményei lehetnek, a tárca továbbra sem közölt részleteket.

Forrásaink szerint ugyanakkor továbbra is az tűnik valószínűnek, amit már kedden megírtunk: a kormányzat még a héten eltávolíthatja állásából Rétfalvit, aki azt követően került a támadások kereszttüzébe, hogy nyilvánosságra hoztuk: egy 300 milliós ITD-tendert a volt üzlettársa cége nyert el. A miniszter a közbeszerzési eljárás ügyében szeptember elején vizsgálatot kezdeményezett. A szerződést végül forrásátcsoportosítással indokolva nem írták alá - és az ITD leállított egy másik közbeszerzési eljárást is -, a minisztérium azonban arról sem adott tájékoztatást, hogy az a vizsgálat hol tart.

Ami viszont tény: a minisztérium belső ellenőrzése után újabb vizsgálat kezdődhet az ITD-nél, A Varga Istvántól kapott tájékoztatást követően ugyanis Bajnai Gordon elrendelte, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is folytasson vizsgálatot az állami befektetési ügynökségnél.