Bezárt az első hazai Subway

2009.09.09. 07:43

Öt egységét zárta be az idén Magyarországon az elsősorban szendvicseket kínáló Subway amerikai étteremlánc, amely így immár 16 taggal működik, önálló franchise-partnerek tulajdonában és működtetésében - mondta Martin Princ, a társaság prágai központjának munkatársa.

Mérséklődött a forgalom is: ez év elején - azonos vendégszám mellett - éves szinten 8 százalékkal csökkent az árbevétel, ami arra utal, hogy a vásárlók fokozottabb figyelmet fordítanak az akciós ajánlatokra. Az elmúlt hetekben viszont már emelkedni kezdett a forgalom, a következő 12 hónapra pedig éves szinten 5 százalékos bővülésre számít a cég.

Összességében a lánc inkább haszonélvezője lehet a válságnak: a bérleti díjak csökkentek, a vásárlók pedig egyre inkább az olcsóbb étkezési megoldásokat keresik - tette hozzá Princ. Az étteremszám csökkenését viszont nem a recesszió számlájára írja a szakember. A magyarországi bezárások zömében működési kérdésekkel függtek össze, a múltban nem mindig sikerült a legelőnyösebb feltételeket kialakítaniuk az üzemeltetőknek.

Néhány üzlet bérleti díja európai viszonylatban is a legmagasabbak közé tartozott, a régiós átlag két-háromszorosát téve ki. Emiatt kerül új helyre a Magyarországon elsőként, 2004-ben megnyitott, majd nemrégiben bezárt Károly körúti étterem is. Ennek alapterülete, amelynek 70 százaléka ráadásul a pincében volt, majdnem a háromszorosát tette ki a Subwaynél szokásosnak, ami a bérleti díjat is tarthatatlanul magassá tette. (Információink szerint a Móricz Zsigmond körtér közelében szintén nemrég bezárt egység is a bérleti szerződés körüli problémák miatt költözik.)

A bezárt öt üzlet közül három új helyszínen nyílik újra 2010-ben, négy további egység pedig fejlesztési fázisban van, amelyek közül egy Budapesten, egy másik pedig Debrecenben nyílik majd meg. Egy Subway-egység megnyitása 80-120 ezer euró közötti befektetést igényel, többek közt az elhelyezkedéstől függően.