Csaló brókerek miatt büntetett a PSZÁF

2009.09.09. 07:35

Nyolcmillió forintos bírságot rótt ki a Cashline Értékpapír Zrt.-re a felügyelet és felszólította a befektetési szolgáltatókra vonatkozó szabályok, valamint saját ügyfélszabályzatának betartására. A PSZÁF egy április 2-i beadvány alapján indított vizsgálatot, amelyben a brókercég ügyfele azt állította, olyan ügyletek jelentek meg a számláján, amelyekre nem is adott megbízást, viszont ezeken sokat bukott. A brókercég nem tudta bemutatni az aláírt megbízási szerződéseket és hangfelvételen sem szerepeltek ilyenek.

A Napi Gazdaság információi szerint nem véletlenül nincs nyoma a megbízásoknak. A brókercégnél idén felbukkant ügyfél állítólag egy fiatal brókerrel és segédbrókerrel összejátszva a nyereséges ügyleteket gondosan a rögzítős telefonra, a veszteségeseket viszont mobilon adta meg.

Az esetet közelről ismerő szereplők elmondása szerint a brókercégre kiszabott bírság összegénél némileg kisebb volt az eredeti befektetés, ám ezt rövid időn belül sikerült megnégyszerezni. Ezután a mobiltelefonos megbízások során indexopciós ügyleteken az egészet elbukta. Ezt követően fordult az ügyfél a felügyelethez. A Napi szerint nemcsak az elbukott összeget követeli azonban, hanem annak többszörösére rúgó elmaradt haszonra is igényt tart.

A két bróker már nem dolgozik a cégnél, ellenük polgári peres keresetet indított a brókercég, de további lépésektől sem zárkózik el. A lap mgkereste Albrecht Ottót, a Cashline tulajdonosát, aki fájlalja, hogy a felügyelet nem vette figyelembe a brókercég érveit, miszerint hatályos üzletszabályzata alapján az ügyfél faxon és e-mailen is naponta értesült a számláján beállt változásokról, és ez ellen 24 órán belül írásban élhetett volna panasszal. A brókercégnél harminc üzletkötő dolgozik, az általuk folytatott beszélgetések napi több mint 200 órás rögzített hangfelvételeit csak szúrópróbaszerűen lehetséges ellenőrizni. A mintegy 70 órányi hangfelvételből egyébként ha maga a megbízás nem is, az kiderült, hogy az ügyfél tudott a kérdéses ügyletekről - tette hozzá. Albrecht nem vitatta a büntetés jogosságát, annak mértékét viszont túlzónak tartja, emiatt kezdeményezi a határozat felülvizsgálatát.