Két Putyin is felbukkant az Emfesz egy dolláros eladása körül

2009.09.09. 14:08
Az Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. két magyar vezetője mellett egy orosz üzletember, egy volt KGB-s is közreműködött a cég tulajdonjogának átjátszásában. Szergej Prokopjev azt állította az orosz Vedemosztinak, hogy „felsőbb utasításra” segédkezett abban, hogy a 200 milliárdos Emfesz Dimitrij Firtas, ukrán milliárdos kezéből egy kis offshore céghez kerüljön. Prokopjev két Putyinnal is üzlettársi viszonyban áll.

Az Emfesz birtokolja a magyar földgázpiac ötödét, a nyár mégis kevés volt ahhoz, hogy hivatalosan bármi kitudódjon abból, hogyan cserélhette le az Emfesz két vezető alkalmazottja, a vezérigazgató és helyettese a cég tulajdonosát. Az ügyben nyomozás is indult, és a Magyar Energiahivatal is kötelezte az egy dolláros adásvételi tranzakcióban vevőként feltüntetett kis offshore céget, hogy fedje fel tulajdonosait, Góczi Istvánon és Gazda Tamáson, a két szóban forgó cégvezetőn kívül új nevek április óta nem kerültek nyilvánosságra.

Az orosz lap, a Vedomosztyi, amely gazpromos vonatkozásai miatt gyakran foglalkozik a magyar gázcég sorsával, most megtalálta a titokzatos üzletemberek egyikét, aki segédkezett a régi tulajdonos, Dmitrij Firtas kijátszásában.

Szergej Prokopjev korábban a KGB-nél szolgált, jelenleg több cégben tulajdonos. Az üzletember az orosz lapnak elismerte, hogy részt vett az Emfesz-ügyletben. Azt állította, hogy Góczit még akkor ismerte meg, amikor a vezérigazgató még a Szibur, a Gazprom 2002-ben csődbement leányvállalatának munkatársa volt. Prokopjev azt mondta, nem saját haszna érdekében vett részt az ügyletben, hanem "felsőbb utasításra" cselekedett. Állampolgári kötelességét teljesítette annak érdekében, hogy Oroszország megtarthassa a magyar piacot, és a Gazprom ne veszítse el a pénzét. A volt KGB-s szerint azt gyanították, hogy Firtas nem akar fizetni a Gazpromnak, ezért az egyetlen megoldás az Emfesz eladása volt.

Prokopjev üzlettársai között ismert nevek vannak. 25 százalékban birtokolja a Nyeftyebitum Nyrt.-t, amelyben áttételesen a seychelle-i Integrity Investment mellett Oleg Valerijevics Putyin a fő tulajdonos. Prokopjevnek emellett 25 százaléka van a moszkvai Sztrojformat Nyrt.-ben, amelyből ugyancsak 25 százalékban egy másik Putyin, Igor Valerijevics részeseik.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin sajtótitkára a Vedemoszti kérdésére kijelentette, hogy ezek az emberek nem állnak rokonságban a miniszterelnökkel. Igor Putyin nem kommentálta az esetleges rokoni kapcsolatot, annyit mondott, biztos benne, hogy a Putyinok ősei ugyanabból a Tver megyei faluból kerültek ki. Azt mondta, ők is részt vettek az Emfesz-ügyletben, a kockázatoktól nem félnek. Góczi nem volt hajlandó nyilatkozni Prokopjevről, a Putyinokról soha nem hallott. A Vedomosztyi nem tudta elérni Oleg Putyint és Dmitrij Firtast.

Egy ilyen írás mást jelent Moszkvában, mint Magyarországon, a Vedemoszti írása is része lehet valamilyen üzengetésnek, amiről Budapesten fogalmunk sincs – jelentette ki Gallyas Igor, az Emfesz szóvivője. Gallyas azt mondta, Prokopjev esetleges szerepéről csak a cikk hivatalos fordításának elkészülte után tud nyilatkozni.