Még nem zuhannak a fővárosi lakásárak

2009.09.10. 07:05
Megjelentek a készpénzes vevők, eltűntek a külföldi vásárlók, megnőtt az alku szerepe és visszaesett a fejlesztői aktivitás, ám általános árcsökkenésről nincs szó - derül ki az Otthon Centrum budapesti lakóingatlan-piaci elemzéséből. Az építkezések viszont leálltak, jelentős részben a következő évre tolódtak.

Az Otthon Centrum összeállítása szerint idén 9000 társasházi lakás átadását tervezik a többnyire már elkezdett projektek keretében, ennek fele a XI., XIII. és X. kerületben valósul meg. Sokéves tapasztalat, hogy az évközbeni tervek mintegy harmada rendre átcsúszik a következő esztendőre - ez a tendencia a válság miatt minden bizonnyal erősödik is.

Az OC így arra számít, hogy idén mintegy 30, jövőre 60 százalékkal csökkenhet a megépülő lakások száma. Az eladatlan, de már átadott lakások mennyisége eközben jelentősen, 2900-ra nőtt, e készlet felszívódása jövőre indulhat meg.

A megszűnő támogatások miatt az év második felében jelentős visszaesésre kell számítani a használt lakások körében is, így 2009 egészét 50 százalék körüli csökkenéssel zárhatja majd a lakáspiac. Bár a tömeges kényszerértékesítések eddig nem indultak el, őszre várhatóan megnő azok aránya, akik lakásuk eladására kényszerülnek.

Látványos árcsökkenés eddig nem következett be. Egyedül a vidéki panellakások átlagára csökkent, az is alig 5 százalékkal, Budapesten a lakótelepi árak inkább stagnálnak. A fővárosi téglaépítésű társasházak átlagára az első félévben végig emelkedett, majd júliusban - vélhetően részben a hitelszigorítások hatására - jelentősen csökkent. A vidéki ártendencia is inkább emelkedő.

A családi házak átlagára hektikusan, de pozitív irányban mozog. A telekpiaci árzuhanás legkevésbé Bel-Budát érintette, ahol csak 20-25 százalékkal mérséklődött az árszint a város más részein tapasztalt 30-40 százalékos visszaeséshez képest.

Vidéken jelentősebb a piac visszaesése, mint Budapesten. Ott ugyanis már az év elején tömegével minősítettek le a bankok addig alacsony kockázatúnak számító településeket és nagyobb városokat is, megnehezítve a hitelfelvételt.