Olcsóbb lett az áram, mégis drágulni fog

2009.09.11. 11:39
Hiába esett a világon szinte mindenhol az elmúlt egy-másfél évben jelentősen az energia ára, Magyarországon ez nem következett be, sőt, az augusztusi jelentős emelés után novemberben újra 5-6 százalékos áramáremelés várható.

A hazai áramszolgáltatók 2009. november 1-jén átlagosan 2-3 százalékkal tervezik megemelni áraikat, legalábbis erre kérnek engedélyt a Magyar Energia Hivataltól – tudta meg a Népszabadság céges forrásokból. A kérelmek már a Magyar Energia Hivatal előtt vannak. Ha a gázárak csökkenése hiányában az emelés még az említett 5-6 százalékos mértéknél is nagyobb lenne.

A Portfolio.hu iparági forrásokból úgy értesült, hogy a lap értesülésével szemben akkor is 5-6 százalékos áramáremelés várható novemberben, ha a gáz ára 10 százalék körüli mértékben csökken.

A Népszabadság szerint a drágítása oka a hazánkban igen torz szerkezettel működő kát, a kötelező átvételi rendszer. Ennek elviekben a környezetbarát áramtermelést kellene támogatnia, de mi magyarok gyakorlatilag 70 százalékban elavult és környezetszennyező gázerőműveket támogatunk vele.

A gáz ára októbertől várhatóan mintegy 10 százalékkal lesz alacsonyabb, amit be kellene építeni az áramárakba is. Azonban a kát rendszere ezt a hatást teljesen kioltja. A cégek szerint, ha valamilyen oknál fogva nagyobb gázár-csökkentés következne be, akkor az áramáremelés is elmaradhat.

Mint ismeretes, ma Magyarországon a villamos energiáról szóló törvény alapján, ha az egyetemes szolgáltatók emelni szeretnék áraikat, akkor erre vonatkozó javaslatukat az emelés hatálybalépését megelőzően 45 nappal be kell nyújtaniuk a Magyar Energia Hivatalhoz jóváhagyásra.

A hivatalnak 30 napon belül kell határoznia úgy, hogy egy rendeletben meghatározott összehasonlító árra és átlagosan éves 1,9 Ft/kWh árrésre adjon fedezetet. Az összehasonlító ár két elemet tartalmaz, egyfelől a piaci alapú beszerzési árat, amit az 500 köbméter/órásnál nagyobb teljesítmény-lekötésű gázárak változása módosíthat rendeletenként, másfelől a ötelező átvételből származó vásárlást. Ez utóbbi a hővel kapcsoltan, illetve a megújuló energiával termelt villamos energia árainak és termelési arányainak függvényében havonta változik.