A pénzügyminiszter sűrű hete

2009.09.12. 09:34 Módosítva: 2009.09.12. 09:34
Jövőre újabb 450 milliárddal vágják le a kiadásokat, az államháztartási deficit 3,8 százalékos lesz – többek között erről szól a költségvetési törvény tervezete, amelyet a héten fogadott el, és nyújtott be a parlamentnek a kormány. Ugyancsak a héten jelentették be, hogy az idei deficitcél nem változik, holott augusztusra összejött az éves hiány 92 százaléka. Az IMF mégis elégedett, így a következő kormánynak is hagytak egy kis pénzt a hitelkeretből.

Hétfőn befejezték aktuális magyarországi vizitálásukat a Nemzetközi Valutaalap szakértői, és nagyon boldogok voltak. Az IMF elérhetőnek mondta az idei és a 2010-es deficitcélt is, és ezzel egyidejűleg úgy döntött, hogy fél évvel, október 5-ig meghosszabbítja a Magyarország számára biztosított hitelkeretet. Így az utolsó két részletet, összesen 1,6 milliárd eurót az IMF-hitelkeretből már az új kormány hívhatja le, ha akarja (az ukránok viszont már nem kapnak több pénzt a valutaalaptól, míg a bolgárok olyan jól állnak, hogy el sem döntötték, kérnek-e).

Puha mínuszok

Holott a három nappal később, csütörtökön publikált adatok a 2009-es költségvetés első nyolc hónapjáról korántsem tűnnek kedvezőnek. Az augusztusi deficittel az egész éves terv 92 százaléka már összejött, a hiány a határon táncolhat az év végén. A társadalombiztosítás éves hiánya a költségvetési törvény szerint 8 milliárd forint lehetne, a pénzügyminisztérium most 157 milliárdos deficitet vár, de nyolc hónap után 165 milliárdnál járunk. Igaz, a vártnál rosszabb mutatók mögött reálgazdasági okok is lehetnek: az első félév végén 7,4 százalékot ért el, és elemzők szerint ezen a szinten tetőzött is a recesszió.

A 2010-es költségvetés főbb számaiból egyelőre azonban még nem látszik, hogy túl vagyunk a nehezén, és jövőre könnyebb lenne az élet. A parlamentnek pénteken benyújtott büdzsé tervezete szerint 450 milliárdos kiadásvágást hajt végre a kormány. Erre azért van szükség, mert a kormány várakozásai szerint még jövőre is recesszió lesz, és a gazdaság 0,9 százalékosra becsült visszaesését a minisztériumok újabb nadrágszíjhúzásával lehet csak ellensúlyozni.

graf450

Igaz, a költségvetési folyamatokba még némi bizonytalanságot csempészhet, hogy a héten több szervezet is jelezte: Alkotmánybírósághoz fordul a 2010-es adószabályok miatt, mert egyes szja- és tb-szabályok teljes jogbizonytalanságot eredményeznek.

Kemény harcok

A hét nemcsak a makrogazdaságban volt eseménydús. A pesti tőzsdeindex nagyot hullámzott a héten: az első felében elsősorban a Mol hátán emelkedett. Szerdán általános eladási láz tört ki a parketten, aminek a nagy vesztese a még csütörtökön is gyengülő, két nap alatt 7 százalékot eső Richter volt. A többi papír csütörtökre magához tért, míg a hét utolsó napján már általános eufória jellemezte a börzét: az OTP ismét 5000 forint közelébe kúszott, míg a Richter 5 százalékot visszavett az előző napi veszteségeiből.

A BUX és a vezetõ részvények árfolyamának változása
  36. heti záró 37. heti záró
BUX 18 868 19  307
OTP 4800 4980
Mol 13 850 14 500
Richter 37 460 36 510
Magyar Telekom 776 790

Hétfőn kitört a mangalicaháború, a Pick-vezér szerint hamis mangalicát exportált egy magyar cég Japánba. Másnap kiderült, hogy az inkriminált húsipari cég egy, a magyar futballból jól ismert vállalkozóé: Piero Pini néhány éve az irányítása idején majdnem megszűnt Bp. Honvéd tulajdonosa volt, majd kispesti távozása után a mára megszűnt dunaújvárosi foci felvirágoztatására tette fel életét. A cég azzal védekezett, hogy csak mintának szállította az árut, ám az iparági szakemberek a teljes japán exportpiac összeomlásától félnek.

Míg a magyar mangalica a Távol-Keletre megy, onnan errefelé jönnek a befektetők. Konkrétan a kínaiak: nálunk a Borsodchembe szállnának be, míg Romániában, ahol az OTP is nagy terjeszkedésre készül, egy traktorgyárat építenek. A befektetők lelkesedését legfeljebb az törheti meg, hogy a Világbank ezen a héten kiadott üzleti jelentésében hazánk hat helyet esett vissza, ráadásul az adórendszerünk a 122. legrosszabb lett. Igaz ugyanakkor, hogy a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában pedig négy helyet javítottunk.

A befektetők ösztönzése és az exportfejlesztés helyett az ITD ugyanakkor a héten inkább a maga dolgaival volt elfoglalva. A korábban kirobbant tenderügy nyomán Rétfalvi György ITD-vezér ellen előbb belső minisztériumi, majd annak lezárulta után a héten KEHI-vizsgálatot indítottak. Amiért ő úgy érzi, politikai támadás indult ellene, és lehúzta a keresztvizet a szerinte csak túlélési üzemmódban vegetáló gazdasági minisztériumról. A kormánynak viszont nemcsak Rétfalvi szólt be a héten, Járai Zsigmond lényegében ugyanazt mondta, vagyis hogy a kabinet csak a túlélésre játszik.

Csúcs, döntések

A heti jó hírek rovatba a felszámolások számának váratlan csökkenése mellett az üzemanyagok árának újabb mérséklődése került: a benzin 4, a dízel 5 forinttal lett olcsóbb szerdán. Árcsökkentés akár a jövő héten is lehet, miután a dollár kilenc havi mélypontra süllyedt az euróval szemben (az amerikaiak viszont aligha aggódnak emiatt, mert közben viszont a New Yorki- tőzsde viszont csaknem egyéves csúcson van).

És ha már az Egyesült Államok: eldőlt, hogy az amerikai General Motors az orosz bankhitelből vásárló osztrák-kanadai Magna konzorciumnak adja el a német Opelt, aminek magyarországi, szentgotthárdi üzeme is van. Végül pedig, ha már az utaknál járunk: kedden a buszosok, másnap a mozdonyvezetők döntöttek úgy, hogy sztrájkbizottságot alakítanak, hogy a közösségi közlekedés átalakítása tárgyában kikényszerítsék a tárgyalásokat a kormány illetékesétől.