Megállapodtak a banki magatartási kódexről

2009.09.13. 23:24
Szakértői szinten megállapodtak, ezért láírásra kész a banki magatartási kódex, amelyet a PSZÁF szeretne kiterjeszteni a lakossági hitelezéssel foglalkozó valamennyi intézményre.

Szakértői szinten megállapodtak a banki magatartási kódex szövegéről és tartalmáról, az egyezség végső jóváhagyásra vár, majd ezután be lehet jelenteni, mondta az m1 Szólás szabadsága című műsorában Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnöke. A kódex a hitelezés egész folyamatát átfogja, beleértve a hitelekről adott információt, a szerződéskötés előkészítését, a hitel gondozását és a problémás hitelek kezelését, magyarázta a PSZÁF elnöke.

A bankrendszer érdeke, hogy elfogadja a magatartási kódexet, jelezte Patai Mihály, a Bankszövetség alelnöke. Bejelentette, hogy a legnagyobb magyar lakossági bank mellett más nagybankok is felfüggesztik azoknak a lakásoknak az elárverezését, amelyet a hiteltörlesztések elmaradása miatt foganatosítottak.

A magatartási kódex is jelzi, hogy új világ kezdődik a bankok életében, és ebben az új világban az ügyfelek számára minden átlátható lesz, új partneri viszony alakul ki a bankok és az ügyfelek között, tette hozzá Patai.

Marsi Erika, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára kifejtette, hogy a magatartási kódex elfogadása esetén is szükséges módosítani a pénzügyi vállalkozásokra vonatkozó törvényt, mert a jelenlegit nem lehet végrehajtani. A banki termékekre vonatkozó kezelési költség például csak a KSH által közölt infláció mértékéig emelkedhet, és ez egyértelműen az átláthatóságot segíti, mondta a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára.  • Hírek
  • Hírek