Lemondott a Bankszövetség elnöke

2009.09.14. 11:41 Módosítva: 2009.09.14. 12:23
A többi banki vezetővel meglévő ellentétek miatt lemondott a Bankszövetség elnöke. Nyilatkozni nem akart, csak annyit közölt, hogy nagy az ellentét személye és a többi pénzintézet között.
D  TT20090914500

Ma reggel lemondott a Bankszövetség elnöki tisztéről Felcsuti Péter. Döntéséről nem kívánt nyilatkozni, csak annyit közölt lapunkkal indokként, hogy a bankszakma egyes stratégiai kérdéseiben képviselt álláspontja jelentősen eltér a Bankszövetség néhány meghatározó tagjának véleményétől.

Felcsuti Péter hétfőn reggel kilenckor tájékoztatta a Bankszövetség elnökségét döntéséről.

A Bankszövetség az elmúlt hónapokban a devizahitelek körüli jogszabályi változásokkal az érdeklődés középpontjába került. A kormány és a bankok közötti vita eredményeként elkészült egy olyan javaslat, melyben a bankok önként vállalnak bizonyos korlátozásokat. Egyes vélemények szerint a Bankszövetség nem képviselte elég erőteljesen a pénzintézetek véleményét ebben a kérdésben a kormánnyal szemben és ez vezetett Felcsuti Péter lemondásához. A vitát jelezheti, hogy eddig minden alkalommal Felcsuti Péter képviselte a Bankszövetséget a nyilvánosság elől, de pénteken Patai Mihály alelnök, az UniCredit vezérigazgatója jelent meg.

A Bankszövetség Patai Mihály vezetésével folytatja munkáját - tudtuk meg Müller Jánostól, a szövetség kommunikációért felelős vezetőjétől. A jelölőbizottság nagyon rövid időn belül összeül és néhány héten belül megválasztják az új elnököt.

Aláírás előtt a kódex

Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnöke szerint a banki magatartáskódex a bankszövetségnél jóváhagyásra vár, ha a bankok aláírják, a PSZÁF tervei szerint a magatartási kódexet kiterjesztenék a lízingcégekre és a pénzügyi vállalkozásokra is. Farkas Ádám megerősítette, hogy szakértői szinten megegyezés született a banki magatartáskódex szövegéről, amely lefedi a teljes lakossági hitelezés folyamatát.

Magával a Bankszövetséggel szemben nem most először merül fel, hogy nem képviseli a pénzintézeteket, igaz, a stábot és a szövetség tényleges érdekérvényesítő képességét Felcsuti elnöksége előtt is érte kritika. Ez többeknek nem, egyes nagyobb bankoknak azonban negyon is tetszik, így a kormány a legfontosabb kérdésekben nem a szövetséggel, hanem a nagybankok vezetőivel egyeztet. A válság nyomán az egyoldalú szerződésmódosításokról tavasszal elfogadott törvény ügyében mindenesetre a pénzintézetek külön és szövetségben is alulmaradtak.

Felcsuti Péter tavaly áprilisában Erdei Tamást váltotta a Bankszövetség élén, mandátuma 2011-ben járt volna le.