15 milliárd forint úszott el az MVM-nél az offshore ügyek miatt

2009.09.15. 18:42 Módosítva: 2009.09.15. 19:55
Nagy teljesítményként értékelte az MVM 2008-as mérlegének megszületését Mártha Imre, a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek adott keddi interjújában. A mérlegben 15 milliárd forint céltartalék és rendkívüli leírás szerepel az előző vezetőség öröksége miatt. Az offshore cégekhez vándorolt milliárdokról azt mondta Mártha, hogy amikor a sajtó rászállt egy-egy ügyre, az offshore cégek együttműködési szándéka látványosan javult. A pénz nagy része azonban még mindig hiányzik. A cégvezetőket továbbképzésre küldték.

A Magyar Telekom balkáni leányvállalatainál 2006-ban kirobbant számlázási botrányhoz hasonlította az MVM előző vezetőségének offshore ügyleteit a Magyar Nemzetnek adott interjújában Mártha Imre, az állami áramcég vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a Telekomnak két évig nem volt auditált beszámolója "a mienkhez hasonló, ám nagyságrendekkel kisebb problémák miatt". Az MVM-nek azonban "rengeteg munka árán ugyan", de megszületett a 2008-as mérlege.

(Ahogyan arról az Index már 2003-ban beszámolt, a Magyar Telekom tulajdonában lévő macedón nemzeti telefontársaság, a Maktel igazgatótanácsának magyar tagjai egy helyi tévécsatorna szerint olyan offshore céget alapítottak, amelyen keresztül többletjövedelemhez jutottak, és közbeiktatásával nagy összegeket utaltak át a Makteltől az anyacégnek is. A Telekom könyvvizsgálója, a PriceWaterhouseCoopers nem hitelesítette a cég 2005-ös mérlegét, mert mintegy 2 milliárd forint értékben talált a balkáni leányvállalatoknál gyanús szerződéseket. A vizsgálat költségei ennek az összegnek a többszörösére rúgtak, az ügy Straub Elek akkori vezérigazgató állásába került.)

Mártha Imre szerint az MVM 2008-as mérlegében szereplő mintegy 15 milliárd forint céltartalék és rendkívüli veszteség az előző vezetőség öröksége, ami miatt az igazgatóság rendőrségi feljelentést tett tavasszal. A feljelentést ismeretlen tettesek ellen tették hűtlen és hanyag kezelés, pénzmosás, illetve sikkasztás gyanújával. Mártha szerint a sajtónyilvánosság "meglepő módon" sokat segített a követeléskezelésben. Amikor a sajtó rászállt egy-egy ügyre, "az offshore cégek együttműködési szándéka látványosan javult". A hiányzó pénz nagy része azonban ennek ellenére még mindig nem jött vissza - fogalmazott az MVM vezérigazgatója.

Az MVM-leányvállalat Vértesi Erőmű a korábbi vezetése idején "elszabadult hajóágyúként viselkedett" Mártha Imre szerint, az összes létező belső irányítási szabályt megszegve kötötték meg a Kapolyi László szocialista nagyvállalkozó nevéhez fűződő áramvásárlási szerződéseket. Az MVM szerint ettől még szerződés kötelezte Kapolyit az áram átvételére, és mivel ennek nem tett eleget, pereket indítottak a cége ellen. A vezérigazgató szerint sajánlatos, hogy így ért véget a Kapolyival folytatott másfél évtizedes, "a fogyasztók számára rendkívül előnyös" együttműködés.

A vezérigazgató szerint azon túl, hogy az MVM "fut a pénze után", sok olyan intézkedést hoztak, amelyek a remények szerint megakadályozzák "a hasonló baklövések megismétlődését". Mindenkitől megvonta az önálló aláírás jogát, mindenhez két aláíró szükséges, és a felügyelőbizottság alá helyezte a belső ellenőrzési osztályt. Ezen kívül minden cégjegyzésre jogosult munkavállalót tanfolyamra küldött, a munkajogról, a büntetőjogról és a munkavállalói felelősségről hallgatnak előadásokat, majd a tananyagból vizsgát tesznek. Aki megbukik, attól megvonják a cégjegyzési jogosultságokat - nyilatkozta Mártha Imre a Magyar Nemzetnek.

Az Index cikksorozatban számolt be a Kocsis István jelenlegi BKV-vezér MVM-vezérigazgatósága idején kötött kétes ügyletekről, melyek során milliárdok vándoroltak az MVM-től ismeretlen tulajdonosi hátterű offshore cégekhez. Kocsis távozása után az MVM nemzetközi jogi és könyvvizsgáló cégek bevonásával vizsgáltatta ezeket az ügyleteket, és április végén büntető feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál.