Jövőre mégis növekedhet a magyar gazdaság

2009.09.18. 15:25 Módosítva: 2009.09.18. 15:36
Még nagyobb optimizmussal tekinthetünk a jövőbe, már ami a makrogazdasági kilátásokat illeti - derült ki a Kopint-Tárki kutatóintézet konjunktúrajelentésének mai bemutatóján. Nagy Katalin ügyvezető igazgató szerint a pénzpiacok helyzete stabilizálódott és a magyar gazdaságnak is kedvező, hogy folyamatosan javulnak a német gazdasággal kapcsolatos várakozások. Bartha Attila, a Kopint-Tárki kutatási igazgatója a régió gazdasági kilátásait ismertetve úgy fogalmazott, hogy a térség gazdaságainak sikerül elkerülnie a totális katasztrófát. Palócz Éva vezérigazgató a magyarországi fejlemények kapcsán megjegyezte, hogy kockázatok övezik az idei hiánycél tartását. A jelentés emlékeztet: a kormány arra számít, hogy az idei év utolsó negyedévében többletet produkál majd az államháztartás, erre azonban az elmúlt 8 évben nem volt példa.

Még nagyobb optimizmussal tekintünk a jövőbe, de ez óvatos optimizmus - jelentette ki Nagy Katalin, a Kopint Konjunktúrakutatási Alapítvány ügyvezető igazgatója a Kopint-Tárki legfrissebb konjunktúrajelentésének bemutatóján. A szakember azonban figyelmeztetett, hogy a növekvő tendenciának megvannak a kockázatai: nem tudjuk mennyire lesz tartós a konjunkturális élénkülés.

Úgy gondoljuk, hogy ha nem is következik be egy gyors növekedés, az országok többsége pozitív GDP-növekedést produkálhat - tette hozzá a kilátások kapcsán Nagy Katalin, aki megjegyezte, hogy a világkereskedelem drámai visszaesése lefékeződött, túljutott a mélyponton. Az idei 11 százalékos zsugorodást jövőre növekedés követheti - derül ki a jelentésből.

A Kopint-Tárki legfrissebb konjunktúrajelentése az árak mérsékelt emelkedését vetíti előre 2010-re, a jelenlegi dezinflációt követően. A pénzpiacok helyzete stabilizálódott - emelte ki Nagy Katalin utalva arra, hogy bár az elmúlt két hónapban is voltak bankcsődök, a bankrendszer konszolidációja előrehaladt.

A Kopint-Tárki szakértője szerint a jegybankok nem fogják elsietni a kamatkorrekciót. Az előrejelzések szerint a Fed fog elsőként lépni. Az alapkamatok alacsony szintje még az elkövetkező hónapokban megmarad - magyarázta Nagy Katalin, aki az euróövezet gazdasági kilátásairól is óvatos optimizmusról tudott beszámolni, meglátása szerint az állami kiadások a konjunktúra támaszaként szolgálnak. A szakember aláhúzta, hogy Magyarország számára is fontos információ, hogy a folyamatosan javulnak a várakozások Németországban.

Elkerülhető a régiós pénzügyi katasztrófa

Bartha Attila, a Kopint Tárki kutatási igazgatója, a konjunktúrajelentés egyik szerkesztője a régió gazdasági helyzetét ismertetve kiemelte, hogy finom élénkülésre utaló jelek tapasztalhatóak. Az idei év egészében az új EU-tagállamok GDP-jének 3 százalékos zsugorodását vetíti előre a kutatóintézet.

A kutatóintézet munkatársa úgy véli, hogy a régiónak sikerül elkerülnie a totális katasztrófát és a belső leértékelést választották az országok az árfolyam leértékelése helyett. Jelenleg Litvánia látszik a térség leggyengébb pontjának - jegyezte meg Bartha Attila.

Külker forgalom nagy mértékben esik vissza, azonban az import visszaesése lényegesen nagyobb, így a külső egyensúlyi pozíciók is látványosan javulnak - magyarázta a kutatási igazgató a sajtótájékoztatón, aki szerint minden országban elkerülhető lesz a nagyobb pénzügyi katasztrófa.

Trendforduló közelében a magyar gazdaság

A kutatóintézet jelentése szerint a magyar gazdaság az idei második és harmadik negyedévben éri el a mélypontot, az év végére már némi javulást valószínűsítenek a szakemberek. A magyar gazdaság trendforduló közelében van - állapítja meg a jelentés a makrogazdasági folyamatok elemzésére hivatkozva, ám figyelmeztet: ez még nem jelent gyors kilábalást. De még így is jövőre 1 százalékos GDP-növekedést becsülnek. Emlékeztetőül: a kormány jelenleg 0,9 százalékos visszaesésre számít, így komponálta meg a büdzsét, és a piacon is a kormányzati előrejelzéshez közel álló prognózisok vannak masszív többségben.

Palócz Éva, a kutatóintézet vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy várhatóan jövőre tovább nő a munkanélküliség. A friss konjunktúrajelentésből kiderül, hogy az intézet javított a munkanélküliségi ráta idei és jövő évi prognózisán, 2010-ben 10,3 százalékos lehet a munkanélküliség Magyarországon.

A szakértők az államháztartással kapcsolatban kiemelik, hogy az idei évre tervezett 3,9 százalékos GDP-arányos hiánycél teljesítése kockázatos, mivel arra épül, hogy az idei év utolsó negyedévében többletes lesz az egyenleg, erre azonban az elmúlt 8 évben nem volt példa.