24,5 milliárdot remél az állam ingatlanokból

2009.09.21. 07:53
A válság ellenére az MNV Zrt. jövőre 24,5 milliárd forintot remél az eladásra szánt ingatlanok-ból - derül ki a költségvetéshez pénteken benyújtott fejezeti kötetekből. A legnagyobb bevételt a volt Szabolcs utcai kórház eladásából remélik - itt kilencmilliárd forint áll a tervben.

Összesen 16 milliárd forint bevételt tervez a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. három egykori kórházépület értékesítéséből - derül ki a költségvetés jövő évi tervezetéből. Az állami vagyonkezelő 2010-ben végre pontot szeretne tenni a fővárosi Hárshegy oldalában található "Lipót", vagyis az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet épületének eladására. A részletes költségvetési adatokból kitűnik, hogy az épület eladásából hatmilliárd forintos bevételt remél a tárca - már ha egyáltalán lesz jelentkező.

A volt Szabolcs utcai kórház ingatlanegyüttese ennél is többet ér: a tervezet szerint akár kilencmilliárd forint is befolyhat a Városliget közelében lévő ingatlanból. Az ingatlanértékesítésekből összesen 24,47 milliárd forintot tervez a tárca, amely a kórházépületek mellett volt laktanyaépületek értékesítésével is számol.

Emellett 30,6 milliárd forintos osztalékbevételt vár el az MNV Zrt. az állami tulajdonban lévő cégektől - dacára annak, hogy az állami portfólió egésze jövőre 22,8 milliárd forintos veszteséget termel, sőt a hosszú távú adatokból az is kitűnik, hogy a 2011-2013 közötti időszakban, ha csökkenő mértékben is, de veszteséges lesz az állami portfólió. A 30,6 milliárd forintos osztalék felét, 2010-ben 15 milliárd forintot várhatóan a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt.-től vonják el az idei nyereség után. Az MNV kerek ötmilliárd forint osztalékot remél a Szerencsejáték Zrt.-től - ettől csak hajszálnyival marad el a Magyar Postától elvárt 4,75 milliárdos bevételi terv. A Richter Nyrt.-ben lévő állami részesedésből hárommilliárd forintos bevétel realizálható az MNV Zrt. szerint, míg az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-nek 2,76 milliárd forintot kell befizetnie a költségvetésbe - derül ki a vagyonfejezet-indoklásból.