15 bank még nem írta alá az etikai kódexet

2009.09.22. 15:57
Nincs szankció azokkal szemben, akik nem írják alá a banki magatartáskódext, csak a nevük kerül nyilvánosságra a kódex hatálybalépésekor. Egyelőre azonban csak egy bank jelezte, hogy nem is kívánja aláírni a dokumentumot, több, lakossági ügyfeleket is célzó pénzintézet eddig nem nyilatkozott.

Eddig 15 pénzintézet írta alá az önkéntes banki magatartáskódexet, ez azt jelenti, hogy éppen a PSZÁF nyilvántartása szerint akítv 30 bank fele. Igaz, a piaci lefedettséget tekintve viszont sokkal kedvezőbb a kép, a lakossági ügyfeleket vonatkozásában az eddigi aláírók a piac több mint kilencven százalékát képviselik.

Az aláírók

Még a dokumentum bemutatásának napján aláírta a Budapest Bank, CIB Bank, Citibank, Erste Bank, FHB Bank K&H bank, MFB, MKB Bank, Magyar Takarékszövetkezeti Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, Volksbank. Egy nappal később pedig csatlakozott a Merkantil Bank és a Merkantil Car.

A magatartáskódex egy önkéntes vállalás a pénzintézetek részéről. A kormánnyal és a PSZÁF-fal közösen kidolgozott dokumentum aláírói vállalják, hogy átláthatóvá és érthetővé teszik a hitelfelvétellel kapcsolatos szabályokat és ügymenetet az ügyfeleik számára. A dokumentum kötelező lesz aláírói számára, ha nem tartják be az ott vállaltakat, akkor a PSZÁF megbírságolhatja őket. A kódexről bővebben itt olvashat.

A bank aláírásával nem csak az adott bank, hanem leányvállalatai, ügyfélhálózata is automatikusan csatlakozik az egyezményhez.

Az alánemírók egy része külföldi anyabankja jóváhagyására vár. Ezt nyilatkozták kérdésünkre a Cetelemnél és a Credigennél is. A Cetelemnél hozzátették, hogy jelenleg az angol fordításra várnak, melyet a PSZÁF készít el, azt továbbítják majd a tulajdonos, a BNP Paribas felé. Olyan bankok is vannak, akik a napokban írják alá a múlt héten bemutatott kódexet. Az Allianz Bank vezérigazgatója például üdvözli a kódex létrejöttét, Hegyi Gábortól megtudtuk, hogy a napokban alá is írják azt.

Nem minden pénzintézet fogadta azonban szívesen a kódexet. Az AXA pénteken jelentette be, hogy nem csatlakozik az aláírókhoz, mert szerintük a piac már most is kellően szabályozott, nincs szükség újabb szabályokra. Szekeres Tibor országigazgató azt is említette, hogy más pénzintézetek is hasonlóra készülnek, egységes fellépést sem tart elképzelhetetlennek. Eddig azonban nem tudni más, a kódex ellen nyiltan tiltakozó pénzintézetről.

Ennek egyik oka lehet az is, hogy lehetnek olyan kisebb ellenzők, akiknek egyébként egyáltalán, vagy szinte egyáltalán nincsenek lakossági ügyfeleik (vagy ha akadnak utóbbaik, azoknak az általánostól jelentősen eltérő privátbanki szolgáltatást biztosítják), így egyszerűen nem kell törödjenek a kódexszel. A PSZÁF nyilvántartása szerint éppen 30 bankot felügyelnek. Ezek közül az eddig az aláírók között nem szereplő Bank of Chinanak magyar honlapja sincs, de nem aktív a hazai lakossági piacon a képviseleti irodát fenntartó Deutsche Bank sem. Akadnak azonban olyan kisebb piaci súllyal bíró pénzintézetek, akik bírnak kifejezetten lakossági üzletággal, magánszemélyeket célzó szolgáltatásokkal, ilyen például KDB vagy a Kinizsi Bank.

A nem csatlakozókkal szemben nincsenek különösebb szankciók. Annyi történik, hogy a PSZÁF december 1-én, vagyis a kódex hatályba lépésekor nyilvánosságra hozza azok nevét, akik nem írták alá. A PSZÁF-nak egyébként nincs tudomása arról, hogy más is jelezte volna, hogy nem akarja aláírni a kódexet. Binder István szóvivő annyit hozzátett, hogy a kódex nem bankspecifikus, tehát más pénzügyi intézmények is csatlakozhatnak hozzá.