Októbertől 10 százalékkal olcsóbb a gáz

2009.09.22. 13:57 Módosítva: 2009.09.22. 13:57
Pár nap múlva kevesebbet kell fizetnünk a gázért, a földgáz ára ugyanis október elején tizedével esik.

Október elsejétől országos átlagban közel 10 százalékkal csökken a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatói körben a földgáz végfelhasználói ára – közölte Matos Zoltán, a Magyar Energiai Hivatal (MEH).

Az egyes szolgáltatók különböző árat alkalmaznak, de országosan közel 10 százalék lesz a csökkenés mértéke. A szolgáltatók beadták az ár változtatására irányuló kérelmüket, amelyet a hivatal megvizsgált és ennek eredményeként az egyetemes szolgáltatóknak legkésőbb szeptember 25-ig meg kell hirdetniük az új árat.

Ez év július elsejével teljes egészében liberalizált lett a magyar földgázpiac. Az eddig közüzemi szolgáltatás, amelyben az árat a hatóság szabta meg 2009. július elsejével megszűnt, de utódja, a lakosságot, a kisfogyasztókat és a távhőtermelőket ellátó egyetemes szolgáltató ára a továbbiakban felülről korlátos lesz, azt a hatóság ellenőrzi. Ebbe a körbe a lakosság mellett azok tartoznak, akiknek fogyasztása óránként 20 köbméter alatt van, de átmenetileg egy éves időtartamra a 100 köbméter alatti felhasználók és a hőtermelők is lehetőséget kaptak arra, hogy egyetemes szolgáltatót vegyenek igénybe.

Az egyetemes szolgáltatónak negyedévente van lehetősége az árat változtatni, de az új árat a hatályba lépése előtt öt nappal két országos napilapban és a honlapján is közzé kell tennie. Ebben a körben a 2009. júliustól érvényes induló árat az energiaügyekért felelős miniszter rendeletben hirdette ki.

Az ár országosan eltérően, lényegében csak az áfaváltozás mértékével emelkedett július elsejétől. Az egyetemes szolgáltatók ehhez az induló árhoz képest tervezett árváltoztatásukat minden negyedév előtt 25 nappal kezdeményezhetik. Az árképzést az energiaügyekért felelős miniszter rendeletben szabályozza.