Jócskán drágulhatnak még a pesti részvények

2009.09.24. 07:40
A hónap eleji oldalazásból felfelé törtek ki a vezető, úgynevezett blue chip részvények árfolyamai. A technikai elemzés pozitív képet mutat, vagyis a drágulásnak bőven van még tere.

Szeptember első felében még a bizonytalanság jeleit mutatta a piac, a nyáron kialakult rally megtorpant, az emelkedő árfolyamokat felváltotta a süllyedés, ami rövid idő alatt átfordult oldalazásba. Kétséges volt a további irány, egy mélyebb korrekció és a további emelkedés közötti dilemma alakult ki.
A múlt héten azonban irányt mutatott a BUX, és az unalmasnak látszó oldalazásból felfelé tört ki az árfolyam. Újra a vételi erő győzedelmeskedett, ráadásul a látványos fehér gyertyák és a rések komoly erőről árulkodnak. A 20 200 pontos ellenállást is sikerült áttörni, és így újabb csúcsot ütött az index, több mint egyéves maximumra emelkedett. A további emelkedés attól függ, hogy sikerül-e a támaszok felett stabilizálódni. Ha 20 200 pont felett sikerül megerősödnie, akkor rövid távon is folytatódhat a további izmosodás.

Látványos emelkedést könyvelhetett el a Mol. Öt napon keresztül szárnyalt az árfolyam, és így a blue chipek között átvette a vezető szerepet. Először a 14 800 forintos ellenállást sikerült leküzdenie, majd elrobogott 16 000 forintig, amit szintén áttört múlt pénteken.

Jelenleg a 16 000 forintos szinttel kacérkodik az árfolyam, ha ezt sikerül szignifikánsan áttörnie, akkor 17 700 forintig már nincsen komolyabb megálló. Támaszt 14 800 forinton találunk, ha zuhanni kezd a papír, akkor ezt a szintet gyorsan elérheti.

Féktelen száguldásba kezdett az OTP is. Két nap alatt 5 ezer forintról 5500 forintig emelkedett árfolyama, mindezt két rés kíséretében. Az OTP azonban a Molnál hamarabb megtorpant, de így is elég magasra repítette a lendület. A piacra jellemző volt, hogy a kitörés előtt több napon keresztül egy szűk sávban oldalazott, a bankpapír például az 5000 forintos szint áttörése előtt pihent meg.

Az erőgyűjtés olyan jól sikerült, hogy rögtön 5500 forintig rallyzott. A kérdés most az, hogy a begyorsulás az emelkedés végét jelenti, vagy egy kisebb pihenő után - mely jelenleg már elkezdődött - folytatódni fog az erősödés. A következő ellenállás 5900 forintnál található, az októberi letörési pontot azonban nagy valószínűséggel nem fogja elsőre áttörni. Tehát eddig a szintig már nincs akadály, rövid távon bőven van még tér felfelé. Támaszok 5200 és 5000 forintnál vannak, ha ezek a szintek nem fogják meg az esést, akkor nagyobb korrekció veheti kezdetét.

Erősödéssel telt a múlt hét a Richter piacán is. A pénteki fehér gyertya a pozitív technikai képet erősíti, az árfolyam visszatért az emelkedő trendbe. A 35 650 forintos támaszról pattant vissza, és egész héten menetelt felfelé. Visszatért a trendvonal fölé, így nyitva az út a 40 200 forintos csúcsig. Jelenleg az augusztus végi csúcspont jelent ellenállást, ez a legközelebbi fontos szint, amire figyelni kell. Egy héttel ezelőtt még nem volt ennyire rózsás a technikai kép.

A blue chipek napról napra újabb csúcsokkal büszkélkedtek, de a gyógyszerpapír közel nem erősödött annyit, mint a többiek. A grafikon azt mutatja, hogy kiesett a több hónapja tartó emelkedő trendből, de a pénteki zárás alapján a visszatéréssel kacérkodik. Fontos szinteket sikerült áttörnie, így további emelkedés valószínű, de a negatív forgatókönyvet is érdemes megvizsgálni. Ha a mostani emelkedési kísérlet is kudarcba fullad, akkor hamarosan süllyedő pályára állhat. A 35 650 forintos szint egy elég jelentős támasz, törése esetén hosszabb korrekcióra kell készülni.