A PM gyorsan kijavítja a milliárdos bakit

2009.09.25. 12:52 Módosítva: 2009.09.25. 13:02
Nem szándékos hiba csúszott az adócsomagba, amely lehetővé tenné az adóelkerülést, a hibát a kormány azonban minél hamarabb kijavítja - jelezte a Pénzügyminisztérium.

Nem volt szándékos, hogy kiskapu jöjjön létre az adócsomagban – reagált lapunk tegnapi cikkére Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke. Mind a június végén elfogadott, mind a most benyújtott jövő évi adócsomag egyik csapásiránya az egyszerűsítés, ennek szellemében került ki – a parlament tavaszi ülésszakán – a pénzeszközátadás a társaságiadóalap-korrekciós tényezők közül – mondta a sajtófőnök. Azonban ha a most beterjesztett törvényjavaslat a szándékoktól eltérően teremtene adóelkerülési lehetőséget, akkor ezen mihamarabb változtat a tárca, egy módosító indítvánnyal a kiskaput bezárja – nyilatkozta Pichler.

Mint megírtuk, adótanácsadók sem értik, miért került bele a mostani salátatörvénybe egy olyan pont, amely lehetőséget biztosítana arra, hogy egy nyereséges magyar vállalat teljesen szabályosan adózás előtt eltüntesse profitját, így megússza a társaságiadó-fizetést. A társaságiadó-alap törvényes eltüntetését az a passzus tenné lehetővé, amely a vállalkozás által egy másik vállalkozásnak, gazdálkodó szervezetnek adott végleges pénzeszközátadást költségként ismer el. Ez egészíti ki a nyáron már törvénybe iktatott, de csak jövő év elején hatályba lépő másik módosítást, amely a pénzeszközátadást kiveszi az adóalap-korrekciós tényezők közül és a tranzakció utáni ajándékozásiilleték-fizetési kötelezettséget eltörli. Egy szó mint száz, ha a parlament a beterjesztett módon fogadná el a mostani salátatörvényt, akkor az állam sok milliárd vagy sok tízmilliárd forintnyi adóbevételtől eshetne el.

Az adócsomagot október közepén kezdi tárgyalni az Országgyűlés. Akkor tudja a kormány a bakit kijavítani vagy úgy, hogy egy képviselőt megkér és a képviselő nyújt be egy módosító indítványt, amely kiveszi a mostani adócsomagból a szóban forgó passzust, vagy a költségvetési és pénzügyi bizottság saját módosító indítványaként nyújtja be a kiskaput bezáró korrekciót.