Büntetés és kódex a bankoknak

2009.09.26. 11:58
A héten a bankok hete volt Magyarországon, a GVH összesen kétmilliárd forint bírságot szabott ki a két kártyatársaságnak és hét banknak, mert megállapodtak a kártyahasználati díjakban. A héten egymás után jelentik be a pénzintézetek, hogy aláírják a magatartáskódexet. A forint tartotta magát a héten, a hétfői kamatdöntésre vár a piac.

A hét egyik legfontosabb híre, hogy a GVH majdnem kétmilliárd forintos bírságot szabott ki két kártyatársaságra és hét bankra. Fejenként 477 millió forintot fizethet a Visa és a Mastercard, hét magyar bank pedig további összesen 968 millió forintos bírságot kapott. A versenyhivatal szerint 1996 óta élt a kártyás fizetések piacán a versenytorzító megállapodás, amiben a legtöbb hazai bank benne volt. A kártyatársaságok és a bankok nem értenek egyet a döntéssel.

A bankoknál maradva, egymás után jelentették be a bankok a héten, hogy csatlakoznak a múlt héten bemutatott magatartáskódexhez. Az elsőként aláíró 13 után péntekre már 27 pénzintézet szerepelt a dokumentum aláírói között.

A BUX és a vezetõ részvények árfolyamának változása
  39. heti záró 38. heti záró
BUX 20 327 20 729
OTP 5265 5370
Mol 15 610 16 250
Richter 38 500 38 880
Magyar Telekom 798 813

A forint teljesen beragadt a 270-272-es szinten, egész héten nem tudott kitörni. Elemzők szerint a piac a G20-találkozó miatt kevésbé volt pezsgő a héten. A forint árfolyamánál pedig a jegybank hétfői kamatdöntésére várnak a befektetők.

Röviden:

Kedden bejelentették, hogy októbertől kevesebbet kell fizetnünk a gáz áráért, mert 10 százalékkal csökken a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatói körben a földgáz végfelhasználói ára.

Már itthon is lehet érintésnélküli kártyával fizetni, a MasterCard és az OTP Bank közösen vezette a PayPass rendszert. A módszer helyettesítheti a készpénzes fizetést, de alternatívája lehet a hagyományos bankkártyás fizetésnek is.

A PSZÁF határozata szerint a Wabard szeptember 25-től nem köthet új biztosításokat, ezen kívül félmillió forint személyi bírságot is kiszabott a vezérigazgatóra. Az indoklás szerint a teljes szabályozási rendszert módosítani kell.