Holnaptól él az új lakástámogatási rendszer

2009.09.30. 07:01 Módosítva: 2009.09.30. 08:03
Számos szabályozás változik meg október 1-jétől. Csütörtöktől könnyebb lesz üzletet nyitni és építkezni, megszűnik a ppp-bizottság, a közlekedési beruházásoknál fedezetkezelőt kell alkalmazni és elindul az új lakástámogatási rendszer is.

A holnaptól életbe lépő változások közül számos érinti az építőipart. A parlament által nyáron elfogadott úgynevezett második építőipari gyorsító csomag részletszabályait nyolc kormányrendelet tartalmazza. Az építési engedélyezési eljárás is változik októbertől, például amíg a hagyományos családi házaknál az engedélyezés ideje 45 munkanap, addig a minősített könnyűszerkezetes készházaknál 22 munkanap.

Nem kell minden építkezést engedélyeztetni, bizonyos esetekben (például egy siló vagy egy sírbolt építésekor) elég annak bejelentése, más esetekben pedig (kerítés, villámhárító vagy ideiglenes színpad) még erre sem lesz szükség.

A közlekedési beruházásoknál októbertől kötelező a fedezetkezelő alkalmazása, a többi közbeszerzésnél januártól, míg a magánberuházásoknál jövő áprilistól kell fedezetkezelőt megbízni.

Egyszerűbb üzletnyitás, nehezebb bankrablás

Jelentősen egyszerűsödik holnaptól az üzletnyitásokra vonatkozó szabályozás, a legtöbb esetben elegendő lesz bejelentést tenni a helyi önkormányzat jegyzőjének. Továbbra sem lehet viszont engedély nélkül forgalmazni például az autókat, a növényvédő szereket vagy a nyers húst. A vendéglátó-ipari egységeket sem lehet engedély nélkül működtetni, ez alól csak a büfé jellegűek jelentenek kivételt. Az engedélyeztetési, bejelentési procedúrát kizárólag elektronikus úton lehet intézni.

Javul az elektronikus ügyintézés során az ügyfélkapu használata. A változás lényege, hogy októbertől megszűnik az ügyfélkapu érvényességi idejének korlátozása, vagyis aki regisztrál, az már a rendszer része marad, nem kell a regisztrációt folyamatosan megismételnie. A jelszavak azonban két év elteltével automatikusan lejárnak, így azokat meg kell újítani.

Holnaptól élesben alkalmazza a fővárosi rendőrség azt a bankbiztonsági riasztórendszert, amely egy esetleges rablás esetén videófelvételeket, képeket, az adott pénzintézet alaprajzát, behatolási pontjait és az elkövető lehetséges menekülési útvonalait juttatja el a rendőrség bevetésirányítási központjába.

Ppp-bizottság nincs, kincstárnok van

Október 1-jétől megszűnik a tárcaközi ppp-bizottság, amely eddig véleményezte az állami és a magánszektor közös fejlesztési és szolgáltatási projektterveit és figyelemmel kísérte a megvalósítást. A kabinet egy másik tárcaközi bizottságot is megszüntet, amely a hosszú távú projekteket - azok finanszírozási módjával együtt - véleményezte, e feladat most a pénzügyminiszterre száll.

Csütörtöktől be kell mutatni a kincstárnokoknak a bruttó tízmillió forintot elérő kötelezettségvállalásokat. A miniszterelnök által a központi költségvetési szervekhez, illetve alapokhoz kinevezett kincstárnok a kifizetésekről előzetesen véleményt mondhat, illetve célszerűtlen vagy fedezet nélküli kifizetések esetén egyeztetést kezdeményezhet az adott szervezet vezetője és a pénzügyminiszter között.

Lakástámogatás, gázár

A júliusban megszüntetett szocpolt váltó új lakástámogatási rendszerben a 35 évnél fiatalabbak, illetve a két- vagy ennél több gyerekes 45 év alattiak kaphatnak támogatást új lakás építésére, vásárlására vagy lakás-korszerűsítésre. A kamattámogatás Budapesten legfeljebb 25 millió, másutt húszmillió forintos ingatlan esetében vehető igénybe, rendre 12,5 és tízmillió forint hitelösszegig. A két- vagy ennél több gyerekes szülők esetében plusz kamattámogatás jár minden gyerek után - legfeljebb azonban 70 százalékkal csökkenhet a hitelkamat.

Átlagosan 10-14 százalékkal csökken a földgáz ára október első napján a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatói körben, ám januártól kisebb mértékű áremelés valószínű.