Villamos- és troligyártást terveznek Szegeden

2009.09.30. 07:08
A Szegedi Közlekedési Kft. szeretné elérni, hogy a trolibusz- és villamosgyártás teljes kifejlesztésével öt éves távlatban már ez a tevékenység adja a cég teljes bevételének több mint felét. Ehhez a bolgár és a román piac igényeire is számítanak - mondta Dózsa Gábor, a kft. ügyvezető igazgatója Plovdivban.

"Ezért is vagyunk itt a plovdivi műszaki vásáron, egy saját magunk által felújított trolibusszal, amelyet a vásárt követően Haszkovóban is bemutatunk majd az utasoknak" - mondta az önkormányzati tulajdonú társaság vezetője.

Az ügyvezető elmondta, hogy a szegedi tömegközlekedés mellett repülőtér-üzemeltetéssel, városi parkolással és különböző infrastrukturális megrendelések teljesítésével is foglalkozó társaság teljes árbevétele mintegy 3,5 milliárd forint évente. Ebből a jármű-felújítási és -gyártási tevékenység most mintegy 600 millió forintot ad, amit öt év alatt 3-4 milliárd forintra lehetne emelni.

A szegedi cég a bolgár piacon eddig két trolibuszt értékesített Haszkovó város önkormányzatának, de feltett szándékuk, hogy bekapcsolódjanak a szófiai villamosfelújításba is. Ugyancsak a plovdivi vásáron szóba került, hogy részesei lehetnének más közlekedési projekteknek is, amely alapján függővasutakat építenének Szófiában, Várnában és Burgaszban - mondta Dózsa Gábor.

A szakember magyarázata szerint a szegedi kft. már rendelkezik azokkal a kapacitásokkal és szakértelemmel, illetve a felújításból szerzett gyakorlattal, ami a trolibusz- és villamos- gyártáshoz szükséges.  Betörésüket a piacra segíti az üzemeltetői tapasztalat is - tette hozzá.

A Szegedi Közlekedési Kft. évek óta több tíz millió forint nyereséggel  működik, az elmúlt öt évben egyszer volt 100 milliót meghaladó nyereség, az idén 50 millió és 100 millió közötti lesz a várható nyereség. Alaptevékenységének finanszírozásához évente mintegy 1,3 milliárd forint árkiegészítést, illetve állami és önkormányzati támogatást kap.