Valér
-1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Mától alacsonyabb a földgáz átlagára

2009.10.01. 07:51

Hosszú idő után végre itthon is érezteti hatását a világpiacon már közel fél éve tapasztalt földgázáresés, ám a kisfogyasztói gázárak mától érvényes és az idei utolsó negyedévre vonatkozó, átlag 10 százalék körüli csökkenése mértékadó szakértők szerint átmenetinek ígérkezik. A piacnyitás hatására és az új gáztörvény értelmében a kisfogyasztókra, ezen belül a lakosságra vonatkozó úgynevezett egyetemes szolgáltatás árát a szolgáltató határozza meg, ám a benyújtott javaslatokat a Magyar Energia Hivatal (MEH) hagyja jóvá, egyfajta árkontrollt gyakorolva.

Az egyes árelemek mértékét és a számítás módját ugyancsak a MEH határozza meg, mégpedig hatósági árként. Az egyetemes szolgáltatás árát negyedévenként egyszer lehet módosítani, az erre vonatkozó szolgáltatói előterjesztést a MEH hagyja jóvá. Mától a kisfogyasztói árak átlagosan 131,90 forint/köbméterről 119 forint/köbméterre csökkennek, az egyes szolgáltatók végárai viszont alig különböznek: az eltérés mindössze 0,065 forint/köbméter - vagyis kevesebb mint egy fillér -, a legolcsóbb a Főgáz, a legdrágább pedig a Tigáz. Vagyis a végfelhasználói árakat figyelembe véve még korántsem beszélhetünk a piacnyitástól várt árversenyről, ráadásul a 10 százalékos mérséklődést csak azok a fogyasztók érzékelik, akik nem kapnak semmilyen gázártámogatást, mert az árcsökkenéssel együtt az is kisebb lesz.

A mostani gázárcsökkenést nem is igazán a piaci folyamatok tették lehetővé, ez elsősorban a nagykereskedő E.On felé fennálló importkorrekciós ár mérséklődésének köszönhető. (Mint többször is megírtuk, a korábbi szociálpolitikai megfontolású árszabályozás miatt az E.On felé 66 milliárd forintos veszteséget ismert el a kormány, aminek ellentételezésére a gázárakban az idei harmadik negyedévben köbméterenként 17,40 forint, az év hátralévő időszakában pedig köbméterenként 3 forint pótdíjat kell fizetni az egyébként aktuális gázáron felül.) Januártól egyébként új gázárszabályozás lép életbe: változnak a rendszerhasználati, elosztói és tárolói díjak, amit a MEH fog meghatározni.

Ezen túlmenően a világpiacon az előző háromhavi átlagárhoz viszonyítva már ezer köbméterenként mintegy 30 dollárral drágult a gáz, sőt orosz bejelentés szerint a Gazprom emeli európai árait, így szinte biztos, hogy jövőre áremelkedés várható. (Az orosz gáztól az évi 10-12 milliárd köbmétert importáló Magyarország függ leginkább Európában.) Az egyetemes szolgáltatási körbe tartozó, vagyis a 20 köbméter/óra fogyasztás alatti felhasználóknak - idetartoznak a lakossági fogyasztók is - a gáz árát a hőmennyiség alapján számolják el, ebből lehet a köbméterenkénti árat kiszámolni. Júliustól áfával együtt országos átlagban 3,719 forint/megajoule-t fizettünk a gázért, ami október elsejétől 3,326 forintra csökken, ezt köbméterre átszámolva jön ki a mától érvényes 119 forintos végfelhasználói ár.