Nem tolonganak a cégek a visszajáró áfáért

2009.10.02. 10:45 Módosítva: 2009.10.02. 11:05
Alig három hét múlva lejár a határidő, ameddig a cégek egy része kamatostul visszakérheti a korábban levonni nem engedett áfát az államtól. Mégsem rohamozták meg az APEH-et az érintettek: vagy azért, mert sokan közülük már megszűntek, vagy azért, mert a válság kellős közepén jól jön, hogy a jegybanki alapkamattal kamatozik nekik az összeg. Az állam azonban bőven a korábban gondolt 60 milliárd forint alatt megússza a cechet.

Nem kapkodnak azok a vállalkozások, amelyeknek egy európai bírósági ítélet nyomán kamatostul visszajár a korábban levonni nem engedett áfa, pedig már csak szűk három hetük van visszaszerezni a pénzt az APEH-től.

Az Európai Bíróság április közepi határozatában a közösségi jogba ütközőnek ítélte a hazai áfatörvény egyik rendelkezését az uniós csatlakozás időpontjától, 2004. május 1-jétől annak fennállásáig, 2005. december 31-ig. Az ominózus passzus az államháztartási támogatások utáni áfalevonási jogot korlátozta azoknál a vállalkozásoknál, gazdálkodó szervezeteknél is, akik teljes mértékben adóköteles tevékenységet folytattak. Ezt a rendelkezést ítélte uniós jogot sértőnek az Európai Bíróság, így a korábban levonni nem engedett áfa most visszajár az érintetteknek.

Az áfaarányosítási ügyben érintett vállalkozások, gazdálkodó szervezeteknek május közepén nyílt meg a lehetőségük az áfa visszaigénylésére, ezt pedig október 20-ig egy önellenőrzéssel tehetik meg.

Eddig nem volt adózói roham

Az APEH tájékoztatása szerint eddig mindösszesen közel 14 milliárd forintnyi áfát igényeltek vissza a gazdálkodó szervezetek, ebből pedig 6,1 milliárd forintot utalt ki az adóhivatal. Az önellenőrzési nyomtatvány beérkezésétől számítva 30 nap áll az állami adóhatóság rendelkezésére, hogy ha mindent rendben talál a revízióban, akkor a kért összeget az adózó számlájára utalja. Ez lehet a magyarázata a visszakért és a vissza is adott pénzösszeg közötti jelentős különbségnek.

A Pénzügyminisztérium korábban azt becsülte, 60 milliárd forintra rúghat a visszautalandó összeg. Szűk három héttel a határidő előtt nyugodtan kijelenthető, hogy messze ez alatt az összeg alatt megússza az állam az ügyet. Ez pedig azt jelenti, hogy mivel az idei költségvetési prognózis még a 60 milliárd forint kiutalásával kalkulál, ezen ügyön elért megtakarítás kicsit könnyít a feszített év végi gazdálkodásra rákényszerített állam helyzetén.

Tudni érdemes azt is, hogy az állam busásan megfejeli az áfaösszeget a büntetőkamattal. Az áfát ugyanis a jegybanki alapkamatnak megfelelő kamattal növelten kell visszaadni, az adatok pedig azt mutatják, hogy három „áfaforint” mellé egy „késedelemipótlék-forint” dukál: az APEH a 6,1 milliárdos visszautalt áfa mellett 2,1 milliárdnyi késedelmi kamatot fizetett ki az érintetteknek.

Azon kívül, hogy az áfaarányosítási ügyben érintett cégek egy része azóta megszűnt, így nincs ki visszaigényelje az akkor szabálytalanul visszatartott áfát, az államot sújtó büntetőkamat lehet a másik oka annak, hogy a cégek részéről eddig visszakért összeg messze elmarad a várttól. Az óra ugyanis addig ketyeg a vállalkozás javára a jegybanki alapkamatnak megfelelően, amíg be nem nyújtja az önellenőrzési nyomtatványt, a válság közepette pedig kinek nem jön jól egy 7,5-8-8,5 százalékkal kamatozó summa.

Azonban még ezt a szempontot figyelembe véve is nagy esélye van annak, bőven megáll 60 milliárd forint alatt a cech a büdzsé szemszögéből.

Mi mindent kell tudni

Az érintettek 08310-es számú bevallásban tehetik meg az önrevíziót, azon be kell jelölni, hogy az Európai Bíróság döntése miatt kerül sor az önellenőrzésre. Csatolni kell az önellenőrzéssel kapcsolatos bevallás 09-es lapját. Ha az érintett időszakot ellenőrzéssel már lezárt az APEH, akkor is lehet önellenőrzéssel élni, ebben az esetben az adóhatóság ismételt ellenőrzésre irányuló kérelemnek tekinti az önellenőrzési bevallást.

A május közepén kihirdetett (a Magyar Közlönyből letöltött dokumentumott pdf-formátumban itt éri el, idei évközi adómódosításokat magába foglaló adó-salátatörvény szabályozza azt, hogy miként kaphatják vissza az érintettek a levonni nem engedett áfát – és ez az adózás rendjéről szóló törvénybe beiktatott paragrafus érvényes általánosan azokban az esetekben is, amikor akár az Európai Bíróság, akár az Alkotmánybíróság töröl el egy adópasszust, így pedig valamekkora adó visszajár az adóalanyoknak. Az APEH és a Pénzügyminisztérium az adóhatóság honlapján korábban három tájékoztatót is közzétett, amelyek további segítséget nyújtanak az eligazodásban. (Az egyik közleményt itt olvashatja, a másik közleményt emitt, a harmadikat pedig itt.)