Javuló magyar kilátások: erős forint, hamis bor

2009.10.03. 09:39 Módosítva: 2009.10.03. 15:22
Nyári uborkaszezonba illő héten vagyunk túl, de legalább a makromutatók iránt kevéssé fogékonyak is könnyen mérleget vonhatnak: csökkent a kamat és a benzinár, erősebb lett a forint, kicsit esett a tőzsde és bezárták a hamisításon kapott egri sztárborász pincéjét.

A várakozásoknak megfelelő mértékű kamatcsökkentéssel indult a hét Magyarországon, az MNB hétfőn fél százalékponttal 7,5 százalékra mérsékelte az irányadó rátát. A forint nem reagált érdemben a döntésre, bár a minimális, emelkedés éppen 270 forint alá vitte az euró árát. A héten azonban jellemzően éppen a kerek határ felett tanyázott az árfolyam, a néhány jó hír, a Moody's részéről felvetett lehetőség a besorolási kilátás javítására, illetve Karvalits Ferencnek, a monetáris tanács tagjának nyilatkozata, mely szerint Magyarországnak nem lesz szüksége az IMF-hitel fennmaradó részének igénybevételére, inkább a szinten tartáshoz tűnt elégnek.

Péntek délutánig kellett várni, hogy napon belül közel öt forintos erősödés mellett komolyabbat lépjen előre a magyar deviza, és az árfolyam a 267-es tartományba lendüljön. Rögtön azután, hogy az S&P már nemcsak ígért, hanem konkrétan javított a magyar adóságbesorolás kilátásán, negatívról stabilra minősítve át azt. Ez egyszerűbben szólva annyit tesz, hogy a hitelminősítő már nem számít arra, hogy a magyar gazdasági, költségvetési helyzet indokolttá tenné, hogy újra leminősítsék az országot: ez már csak azért is fontos, mert a mostani, BBB mínusz kategória az utolsó, még befektetésre ajánlott szintet jelenti, ez alatt már csak spekulatív céllal ajánlják vételre a forinteszközöket. A bejelentést követően a forint látványosan erősödött.

A tőzsdén nem volt ilyen látványos hetünk, igaz, a világ piacain sem volt jelentős elmozdulás, a hét elején még inkább emelkedtek, majd inkább estek az indexek. A BUX nem egész kétszázalékos mínusszal zárta a hetet, amiből nehéz lenne bármilyen következetést levonni: ahogy az elmúlt hetekben is jellemző volt, erősödnek ugyan a W alakú recessziót, a hamarosan esésnek induló tőzsdéket jósló hangok, de a piacok egyelőre sem erről, sem az időnként érkező váratlanul rossz makroadatokról nem vesznek tudomást. Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adat sokkolhatta volna a befektetőket, miután 26 éves csúcsra emelkedett az USA-ban a munkanélküliség, hétfő kivételével mindennap kicsit gyengülő amerikai indexek csak néhány tizedszázalékos eséssel reagáltak.

A BUX és a vezetõ részvények árfolyamának változása
  40. heti záró 39. heti záró
BUX 19 956
20 327
OTP 5200 5265
Mol 14 730
15 610
Richter 38 100 38 500
Magyar Telekom 810 798

Az itthon tőzsdézőknek talán érdemesebb lehetett Csányi Sándorra figyelni: az OTP vezér több milliárd forint értékben vált meg saját bankja papírjaitól, igaz, valószínűsíthetően azért, hogy tejipari cége megvehesse a Danone Túró Rudit gyártó üzemét.

A héten örülhettünk, mert újra és jelentős mértékben csökkentek az üzemanyagárak (a benzin ára 8, a dízelé 4 forinttal esett), az autósok tovább közlekedhetnek az akár még három évig ideiglenes Megyeri-hídon. A hírek az utakról témánál maradva, ez a hét sem maradt útépítési balhé nélkül: simán elbukhatunk 40 milliárdnyi uniós pénzt az M0-s déli szektorának szélesítésére kiírt közbeszerzési eljárás utóéleteként.

A sztrádatenderek körüli visszásságokra már nem kapjuk fel a fejünket, de a héten egy 2005-ben az év borászának választott sztárborász pincéjét is bezárták: Vincze Bélát hamisításon kapta a borminősítő intézet. Miután júniusban a borakadémia elnökének pincéjét zárta be a hatóság, egyre inkább kérdés, vajon az utóbbi évtizedben fejlődő magyar borászszakma belefut-e egy a 80-as évek Ausztriáját hírheddté tevő glikollbotrányba.