Gyula
7 °C
20 °C

Javíthatta az adómorált a vagyonosodási vizsgálat

2009.10.05. 07:50

Javult az adómorál a vagyonosodási vizsgálatoknak köszönhetően, az APEH szaklapjában megjelent elemzés szerint legalábbis nőtt a hatmillió forint feletti összevont jövedelmet vallók köre, miközben a minimálbéreseké látványosan csökkent. Utóbbiak száma a tavalyelőtti 583 ezer főről 2008-ra 364 ezerre esett, míg az előbbiek táborát tavaly már 162,5 ezren alkották a 2007-es 139 ezer után. Nyilvánvaló, hogy a hatmilliós küszöböt egy részük nem azért lépte át, mert a korábban elcsalt bevételeit most bevallotta, hanem egyszerűen azért, mert belecsúszott a körbe.

Az összevont adóalap mellett az elkülönülten adózó jövedelmek esetében láthatók az adófizetési hajlandóság javulására utaló jelek. Annak ellenére, hogy összességében csökkent az ilyen típusú jövedelem a 2007-eshez képest - ennek oka a tavaly ősszel beköszöntött válság lehet -, egyes területeken mégis emelkedés volt tapasztalható. Ebbe a kategóriába tartozik az ingatlan bérbeadása, amely 69,8 milliárd forint után tavaly 74,2 milliárdos jövedelmet mutatott. Szintén emelkedés volt látható a vállalkozásból kivont jövedelmek esetében, itt 13,4 milliárd helyett 20,5 milliárd forint keletkezett. Ez több mint 50 százalékos gyarapodást jelent úgy, hogy az adófizetők száma érdemben nem változott.

A vagyonosodási vizsgálatok az idén sem állnak le, sőt a tavalyi revizori kapacitáshoz képest többet, 10,7 százalék helyett 13,3 százalékot fordítanak erre. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a vizsgálatok száma is nő, elképzelhető ugyanis, hogy az egy ellenőrzésre jutó idő emelkedik meg, vagyis alaposabb lesz a revízió. Erre enged következtetni, hogy arányaiban kevesebb vizsgálatot is végzett az idén a hatóság. Emiatt a megállapított nettó adókülönbözet szintén elmaradást mutat, ám az egy ellenőrzésre jutó adókülönbözet valamelyest emelkedett.