Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Nem fest szépen az idei költségvetés

2009.10.05. 17:48 Módosítva: 2009.10.05. 17:53
A szeptember végére év elejétől felhalmozódott költségvetési hiány átlépte a Pénzügyminisztérium már amúgy is módosított, egész évre vonatkozó deficitbecslését. A ma közzétett adatok szerint szeptember végéig 1060 milliárd forinttal költött többet bevételeinél az állam, ez pedig jócskán felülmúlja az egész évre vállalt 992 milliárdos hiányt.

Nem lesz könnyű összehozni az egész éves tervet, ez a mai számokból kétszeresen is látszik. Szeptemberben 145 milliárd forinttal haladták meg a kiadások a bevételeket. Tavaly ilyenkor csupán alig 60 milliárdos volt a mínusz, igaz, két éve ebben a hónapban 165 milliárdos hiányt produkált a büdzsé. Ami biztos, hogy akárhonnan is nézzük, az első őszi hónapban érdemben semmiképpen sem javult a költségvetés helyzete. Ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy augusztusban volt az első olyan hónap, amikor az idei szám végre nem lett rosszabb a megelőző évek hasonló hónapok adatánál, akkor csak azt mondhatjuk, a romlás megállt, de javulásnak egyelőre nincs nyoma.

Márpedig javulásra vastagon szükség lenne. Ugyanis ahhoz, hogy az utolsó három hónapban meglegyen a hiányterv, az kell, hogy az államháztartás 68 milliárdos többletet produkáljon. Márpedig 2007 utolsó negyedévében 150 milliárdos mínusz jött össze, 2008 utolsó három hónapjában pedig 180 milliárdos hiány. Vagyis jelentős javulásnak kell bekövetkeznie a deficitterv tartásához.

Ez még akkor is kemény feladat a Pénzügyminisztérium és szélesebb értelemben a kormány előtt, ha figyelembe vesszük, a kiadási oldalon hozott szigorítások javarészt az év hátralevő részében érződnek (13. havi nyugdíj második felének ki nem fizetése, minisztériumi zárolások). De nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy amíg tavaly és tavalyelőtt a társaságiadó- és áfabefizetések az év végén rendesen megdobták az államkasszát, addig idén a válság miatt különösen az első tételnél tekintélyes elmaradásra kell felkészülnie a költségvetésnek.

Az idei hiány tehát nagyon a határon lehet, ezt valószínűsíti a minap megjelent adat is. A terv tartása mindenesetre nemcsak presztízskérdés a kormány számára, hanem az IMF-hitelért cserébe tett vállalásunk is. Utóbbi kapcsán érdemes megemlíteni: a tavalyi, a Valutaalap felé is vállalt hiánycélt nem sikerült elérni, emiatt pedig az eddig gondoltnál nagyobb jelentősége van az idei teljesítménynek.