Nem sürgős a PM-nek a spórolás

2009.10.06. 10:48 Módosítva: 2009.10.06. 14:06
Az egyik ajánlattevő alvállalkozójaként és az ajánlatkérő Pénzügyminisztérium tanácsadójaként is részt vett egy közbeszerzési eljárásban a Kancellár.hu Zrt. Ennek ellenére győztest hirdettek a tenderen, épp azt a pályázót, akinek a Kancellár a beszállítója lett volna. A Közbeszerzési Döntőbizottság kizárta a győztest, erre a minisztérium új eljárást hirdetett meg - a gyorsabb és lehetséges megoldás, az eredeti tender újraértékelése helyett. Így később válnak ellenőrizhetővé a családtámogatási kifizetések.

Még 2007-ben minősítette a kormány kiemelt projektnek a TÉBA (Támogatási Életút Bázisadatok) – A családtámogatási ellátások folyósításának korszerűsítése elnevezésű programot. Ennek célja egy olyan, a Magyar Államkincstárban működő országos adatbázis létrehozása, amely tartalmazza a központi költségvetésből finanszírozott, személyhez köthető családtámogatási, fogyatékossági és oktatási támogatási igények legfontosabb adatait, így lehetővé teszi az ellenőrzéseket, és ezáltal kiszűrheti a jogtalan kifizetéseket.

Minél hamarabb áll fel az új rendszer, annál hamarabb szűrhetők ki az esetleg jogtalanul felvett támogatások, és megfordítva: minél később, annál tovább folyhatnak ki a szociális ellátórendszerből a támogatások tíz- vagy százmilliói. Most éppen úgy tűnik, még jó ideig ki fognak folyni. Holott az 1,6 milliárd forintos európai uniós támogatást elnyert projekt közbeszerzési eljárását már tavaly decemberben kiírta a Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központja (PMISZK).

Az eljárás az idei első félévben le is zárult, eredménye azonban még sincs. A PMISZK döntését ugyanis, amellyel az Albacomp RI Kft. ajánlatát hozta ki győztesnek, a második helyen végzett – egyébként legolcsóbb ajánlatot benyújtó – Synergon Nyrt. megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. A Synergon azt kifogásolta, hogy a tenderen a Kancellár.hu Zrt. kettős szerepben vett részt, szerintük összeférhetetlen, hogy a magyar magánszemélyek tulajdonában lévő cég egyik terméke szerepelt egyfelől az Albacomp ajánlatában, a társaság viszont másfelől részt vett az eljárásban a PMISZK szakértőjeként.

A Közbeszerzési Döntőbizottság szeptemberben helyt adott a Synergon jogorvoslati kérelmének, és úgy döntött, hogy érvénytelen a tendert megnyerő Albacomp ajánlata. Ezért a KDB megsemmisítette a PM-nek az eljárást lezáró döntését, valamint előírta, hogy a közbeszerzési eljárást abban az esetben lehet folytatni, ha a annak menetéből kizárják a Kancellár.hu-t.

Utóbbi elvárásnak eleget is tett a minisztérium informatikai szolgáltató központja, azonban a tender lezárására nem a gyorsabb megoldást választotta. Vagyis nem a megmaradt pályázók közül nevezett ki győztest, hanem a KDB döntését követően a pályázatot eredménytelennek nyilvánította, ezzel egyidejűleg új közbeszerzési eljárás indításáról döntött.

Az eredeti ütemezés szerint a TÉBA-adatbázisnak 2010 júliusában már működnie kellene. Ezzel szemben ha most új eljárás indul, annak legkorábban jövő év első negyedévében lehet eredménye. Az Index információi szerint az ügyben érintettek most azzal számolnak, hogy az új közbeszerzési eljárás miatt legalább féléves csúszással, tehát legkorábban 2011 elejétől állhat fel az átfogó adatbázis.

Noha a csúszás miatt fennállhat annak veszélye is, hogy a magyar állam elveszíti az uniós támogatást, a Pénzügyminisztérium szerint ettől nem kell félni: írásban küldött válaszuk szerint „a projekt egy új közbeszerzési eljárást követően meg fog valósulni, a támogatási szerződés pedig ennek megfelelően módosítható”. Azt ugyanakkor nem közölte a minisztérium, hogy miért döntöttek a lassabb megoldás, az új közbeszerzés kiírása mellett ahelyett, hogy az eredeti tendert értékelték volna újra.