A Fidesz szétbombázná a költségvetést

2009.10.08. 15:47
Könnyen lehet, hogy rekordhosszú szavazás vár a képviselőkre november elején, amikor is a 2010-es költségvetéshez benyújtott módosító javaslatokról határoznak. Az ellenzéki honatyák ugyanis mostanáig, vagyis csütörtök kora délutánig közel hatszáz indítvánnyal árasztották el az Országgyűlést, és még másfél hétig folytathatják akciójukat. A legtöbb indítvány útfelújításra és útépítésre szán pár tíztől pár százmillió forintig terjedő pluszforrást. A kormánypárti képviselők visszafogottak, de érdemi javaslatokat terjesztettek elő.

A kétezres évek elején fárasztotta azzal a Fidesz a parlamenti képviselőket, hogy ezernél is több módosító indítványt nyújtott be az éppen tárgyalt költségvetési törvényjavaslathoz, így pedig sok-sok órán át tartott az Országgyűlésben a büdzséhez benyújtott első és második körös módosító javaslatoknak a szavazása. Az elmúlt néhány évben ezt a harcmodort elhagyta a legnagyobb ellenzéki párt, ám most újra elővette.

Ma ért véget a jövő évi büdzsé általános vitája, eddig lehetett benyújtani a szakzsargonban csak első körösnek hívott – az egyes tárcák, költségvetési fejezetek közötti átcsoportosítással operáló – módosító indítványok egy részét. Ilyen első körös módosítók beadására másfél hét múlva ismét mód nyílik, amikor a részletes vitát folytatják a honatyák.

Mindenhol útfelújítás folyna

Az ellenzéki képviselők, élükön a Fidesz honatyáival, eddig közel hatszáz javaslattal álltak elő. Némi meglepetésre nem az önkormányzati normatívák emelését szeretnék elérni ezek a javaslatok, holott az elmúlt hetekben igen hangos volt az önkormányzati lobbi, sérelmezve, hogy a kabinet mennyi pénzt von ki az önkormányzati rendszerből.

Az ellenzéki indítványok legnagyobb része belterületi és elkerülő utak építésére és felújítására csoportosítana át forrásokat más – később részletezendő – területekről. Kis falvak közötti utak kapnának új burkolatot, egy győri lakóparkot kötnék össze a 84-es főúttal, a pécsi kertvárost elkerülő utat újítanák fel, Kópháza és Fertőrákos között utat és kerékpárutat építenének, körforgalmat hoznának létre Tiszakécskén – hogy csak néhány példát említsünk. De jutna pluszforrás iskolák tornatermének felújítására, Komló belvárosának rehabilitációjára, kápolnafelújításra, bölcsődebővítésre, zajvédő falak meghosszabbítására, lámpás kereszteződés kialakítására, pihenő park kialakítására, tűzoltósás épületének szépítésére, vasútszakasz korszerűsítésére. Az ilyen projektekre szükséges summa egyenként pár tízmilliótól 800-900 millió forintig terjed.

A legnagyobb pénzösszeget megmozgató két pénzátcsoportosítás 2,6 milliárd forint plusztámogatást biztosítana a Nemzeti Civil Alapprogramnak, illetve 2,687 milliárdot az egyházaknak.

Egyenindoklás

Az ellenzéki képviselők pikkelnek néhány intézményre, területre – ez látszik abból, hogy a fenti átcsoportosításokat néhány helyről vennék el. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltató Központ Hivatala, a Pénzügyminisztérium informatikai nagyprojektjei, az oktatási és kulturális, az önkormányzati, és a szociális és munkaügyi tárca igazgatása, a Nyugdíjbiztosítási Alap központi hivatala, a főiskolák, egyetemek gazdasági tanácsai, a Róbert Károly Főiskola, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, valamint a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal lenne a kárvallottja a pénzátadásoknak. Egy intézménytől akár tucatnyi módosító indítvány is elvenne pénzt, ha pedig mindegyik ellenzéki javaslatot elfogadnák, akkor nemhogy lenulláznák ezeket az intézményeket, területeket, de összességében több pénzt vonnának el tőlük, mint amennyi a tényleges keretösszegük.

Közös jellemzője az ellenzéki indítványoknak, hogy szinte mindegyik indoklása ugyanarra a kaptafára készült: az indoklás első négy bekezdése azt taglalja, hogy a kormány az elmúlt húsz év legveszélyesebb költségvetését nyújtotta be, és elengedhetetlenül fontos a növekedés beindítása. Ilyen felvezetés után olvasható az, hogy a konkrét feladatra javasolt pluszforrás miért is szolgálja ezt, vagyis hogy például két kistelepülés közötti út felújítása a térség tőkevonzó képességét javítja, biztonságosabbá teszi a közlekedést, és amúgy is régi vágya az ott élőknek, hogy végre jobb útjuk legyen.

A szocialisták visszafogottak

Csupán néhány kormánypárti módosító indítvánnyal találkozhatunk a csaknem hatszáz javaslat között. Közülük is néhány csak technikai jellegű pontosítás, de van pár érdemi dokumentum is. Az egyik egy évvel kitolná azt a határidőt, ameddig a bankok megsegítésére rendelkezésre álló forrást fel lehetne használni. Idén év végéig lehetne 300 milliárd forintot fordítani a bajba került magyarországi hitelintézetek megsegítésére IMF-pénzből, ezt 2010 végéig tenné lehetővé a szocialista költségvetési munkacsoport vezetője.

Egy másik javaslat – a kormánnyal történt megegyezésnek megfelelően – az idei szintre állítaná vissza a gyermekétkeztetés támogatását. Emlékezetes, a kabinet eredetileg az idei egyharmadára vágta volna vissza az óvodai, iskolai kedvezményes vagy ingyenes gyermekétkeztetés normatíváját. A mostani indítvány a benyújtott büdzsétervhez képest 17 milliárd forinttal emeli – vagyis az idei szintre hozza fel – a jövő évi forrást.

Egy harmadik szocialista javaslat Várpalota és térsége tartozásából 73 millió forintot engedne el. Érdekesség, hogy az utóbbi időben minden esztendőben rendre elengedett pár tízmillió forintot az Országgyűlés ezen térség tartozásából.