Télen is pörög a balatoni ingatlanpiac

2009.10.08. 14:02
A balatoni ingatlanpiacon 2006 óta szinte töretlen az érdeklődés. A gazdasági környezet a vásárlási célokat és a vevők összetételét változtatta meg, illetve szélesedett a kínálat, de a kereslet visszaesése elenyésző az Otthon Centrum tapasztalatai szerint. Szintén pár éves tendencia, hogy az érdeklődés nem csak a nyárra korlátozódik, hiszen az ingatlanvásárlásra több okból is a turisztikai szezon lezárulását követő időszak alkalmas. Az eladók nagyobb engedményekre hajlandóak és a vevők között is több a megfontolt, komoly vételi szándékkal rendelkező.

A balatoni ingatlant vásárlók nagy része a fővárosból, illetve más nagy városokból érkezik. Külföldi vevők között magas a magyar származásúak aránya, akik jó részt Hollandiából, Szlovákiából, Norvégiából, Németországból érkeznek, de többségben a belföldi, magyar lakosok vannak a vásárlók között. Új szegmens jelent meg a keresleti oldalon: a céges üdülőket vásároló cégek, cégvezetők – mondta el Simon Amarilla, az Otthon Centrum balatoni franchise partnere. Ők az ingatlant egyrészt befektetésként vásárolják, másrészt személyes juttatásként saját maguknak és alkalmazottaiknak üdülési lehetőséget biztosítanak általa. Az új keresleti szegmens kialakulása mögött az egyéb befektetési formák megnövekedett kockázata, illetve a bérek, személyes juttatások magas adó kötelezettsége állhat.

Az érdeklődés tradicionálisan a tavaszi és nyári hónapokban erősebb, de az Otthon Centrum szerint a befektetési céllal vásárlók előnyben részesítik az őszi-téli időszakot. A nyári időszakban sok impulzív érdeklődés érkezik az eladó ingatlanok iránt, melyek nem mindig takarnak igazi vételi szándékot. Az üdülési szezon elteltével ezek száma csökken, így az eladók jobban értékelik az érdeklődőket, nagyobb engedményekre hajlandóak. A vásárlóknak van idejük áttekinteni a kínálatot, megtalálni a legjobb befektetési lehetőségeket. Szintén az őszi-téli vásárlás mellett szól, hogy szeptemberben és októberben kerülnek ki általában nagy számban ingatlanok a piacra.

A befektetési célú vásárlások mellett a nagy értékű, százmillió forintot elérő lakások, házak adásvétele is jellemzően télen zajlik. Ilyen luxus ingatlanokat főleg Zamárdiban, Siófokon, Balatonfüreden, illetve Tihanyban lehet találni, de közvetlen vízparti kapcsolattal más településen is előfordulhat ekkora értékű ingatlan. A balatoni ingatlanok esetében is az egyik kulcskérdés az elhelyezkedés. Balaton egyik legkedveltebb részén, Siófokon a Balaton part és a vasút között lévő telkekért a vevők akár 20-30 millió forintot is hajlandóak kifizetni, de a vasúti sínektől délre eső telkeket már csak 10-14 milliós értékig keresnek. Üres telekhez egy-egy balatoni településen hét-tizenkétezer forintos négyzetméterenkénti áron hozzájuthat a vásárló, de a telkek ára a parthoz közeledve hatvan-hetvenezer forintra is nőhet.

Amíg Siófok belvárosában 10-15 millió forintot áldoznak a vásárlók egy társasházi lakásra, addig a víz közelében épült új vagy újszerű apartmanokért, társasházi lakásokért már 30-35 millió forintot is készek kifizetni. A vízparti lakások közül kevés az eladó, ezek négyzetméterára négyszáz-hatszázezer forint körül mozog.Természetesen vannak olcsóbb apartmanok is a városban, a víz közelében álló, de az 1970-es években épült lakások tízmillió forintig találnak gazdára, az új építésűeknél 15 millió körül alakul az alsó határ. A panellakások kereslete Siófokon teljesen visszaesett, olyannyira, hogy az ilyen lakások ára is csökkenő tendenciát mutat. A belvárosi téglalakások, telkek és családi házak árai stagnálnak, az új építésű ingatlanoknál tapasztalható némi áremelkedés, de ez sem törvényszerű. A víz közeli, új épületek ára 360-450 ezer forintra rúghat négyzetméterenként.

Házak esetében a vevők által megszabott felső küszöb húszmillió forint körül alakul, a legkeresettebb típus a víz közeli, minimum 500 négyzetméteres kerttel rendelkező 60-80 négyzetméteres alapterülettel rendelkező ingatlanok. Van egy kereső réteg, akik egy kategóriával feljebb 40-60 millió forint között keresnek nívós, extrákkal felszerelt családi házakat, de ezeknek az igényeknek már nehéz megfelelő ingatlant találni, mivel ilyen ingatlanok 60-80 millió forint között kerülnek be a kínálatba.

A vevők és az eladók elképzelései általában nagyon messze esnek egymástól, ezért a vásárlás folyamata jóval hosszabb és bonyolultabb, mint korábban. Az eltérő kezdőpontok okai között a hosszas alku folyamaton túl a bizonytalan igények, illetve a piacismeret hiánya is szerepel. Sokszor előfordul, hogy az eredetileg önálló nyaralót keresők átpártolnak egy apartmanhoz árérzékenység miatt. De volt már példa a fordítottjára is: kezdetben apartmanokat kereső vevők végül magasabb árfekvésű önálló ingatlant vásároltak, mivel inkább nyugodt, egyedi ingatlanban tudták elképzelni a nyaralást.