Hatalmas bukás a makói óriás gázmezőnél

2009.10.09. 09:58
Eredménytelenek az óriás makói mezőhöz tartozó Földeák-1 kút tesztfúrásai, jelentette be a projektben érdekelt kanadai Falcon Oil & Gas vezetője tegnap, közleményben. A 4358 és 4200 méteres mélységben történő tesztek esetében a kinyert gázhoz képest túl sok víz került a felszínre, valamint a feltörő gáz minősége sem kielégítő. A projektben érintetett társaságok jelenleg is tárgyalnak a további lépésekről.

Úgy tűnik, zsákutcának bizonyul a Földeák-1-es kút, legalábbis erre enged következtetni az érintett Makó környéki terület fejlesztésében érdekelt Falcon Oil & Gas közleménye, miszerint a projektben partner Exxon szerint - amely a fúrásokat vezényli - be kéne fejezni a Földeák-1 további kutatását. Az érintett területet a Falcon a Mollal, és az amerikai Exxonnal közösen fejleszti.

A három említett cég még tavaly áprilisban állapodott meg egymással a mintegy 750 négyzetkilométer - es terület közös fejlesztéséről, amelynek értelmében az ott feltárt vagyonból a 33,5-33,5 százalékos arányban osztozik egymással az Exxon és Mol, míg a maradék 33 százalék az érintett bányatelket tulajdonló Falconhoz jut.

A kutatófúrásokat nemrég kezdték, és a most ismertetettek szerint az Exxon két repesztést végzett 4358, illetve 4200 méteren. Valószínűleg a fúrások egy természetes vízréteget találtak el, mert 4,200 méteres mélységben a napi 1415 köbméteres gázkinyerés mellett 200-500 köbméter víz is a felszínre tört, míg a 4000 méteren túli mélységben napi 6000 köbméter gáz mellett 2,5-60 köbméter vizet nyertek, egy 10 napos tesztüzem során. Az Exxon még magas szén-dioxid és kénhidrogén szintről is említést tett, mindkét mélységi vizsgálat esetén.

Marc A. Bruner, a Falcon vezérigazgatója elégedetlen a jelenlegi teszteredményekkel, de megjegyezte, hogy a most kapott eredmények nem jellemzik a makói árok, illetve szolnoki formáció teljes szénhidrogén potenciálját, sőt a Falcon szerint érdemes lenne további teszteket végezni a most eredménytelennek titulált Földeák-1 kútnál is, jelenlegi vizsgálatoknál kisebb mélységben. A társaság további két repesztést szeretne még kivitelezni, 3942 és 3906 méteren, hogy teljes mértékben megbizonyosodjanak a területben rejlő lehetőségekről, amelyre az előzetesen megállapított 50 millió dolláros büdzsé még vélhetően fedezetet biztosítana.

Az érintetett társaságok jelenleg is tárgyalnak a további lépésekről.