Korai még temetni a makói gázmezőt?

2009.10.12. 07:08 Módosítva: 2009.10.12. 07:10

Csalódott a makói gázmező eddigi teszteredményein a kanadai Falcon Oil & Gas Ltd - jelentette be a cég, hozzátéve: az ExxonMobil azt közölte velük, hogy hagyjanak fel a Földeák-1 kút kutatásával. Az Exxon azért döntött így, mert a fúrásai 4385 és 4200 méter mélyen a földgázon kívül jelentős mennyiségű friss vizet is találtak. A Falcon viszont azt javasolja, hogy kisebb mélységben próbálkozzanak újra.

A Bloomberg tudósítása szerint a Falcon és partnerei - az ExxonMobil mellett a Mol - még megvitatják a kitermelési és fejlesztési projekt következő lépését. Ezt támasztja alá Somlyai Dóra, a Mol Nyrt. magyarországi kommunikációs igazgatója, szerinte még korai volt a Falcon bejelentése, ugyanis a Földeák-1-es kút tesztelése, illetve eredményeinek értékelése jelenleg is tart. Mindenesetre az Exxon kilépése komolyan veszélyeztetné a közös vállalkozást, hiszen a korábbi hírek szerint a cég technológiája jelenthette volna a megoldást a nagyon mélyen lévő gáz gazdaságos kitermeléséhez.

A makói mezővel kapcsolatos hírek rosszul érintették a Falcon részvényeinek az árfolyamát, amely több mint felét vesztette el a bejelentést követően. A Mol számára is kedvezőtlen lehet ez a hír, ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy a Mol részéről korábban is azt hangoztatták, hogy a projekt első két évének célja annak megállapítása, hogy lehetséges-e a gazdaságos kitermelés, 2010-re pedig várhatóan kiderül, hogy sikeres-e a projekt. A Falcon 2007-ben nyerte el a kitermelési licencet a makói térségben. Tavaly áprilisban az ExxonMobillal és a Mollal alapított közös vállalatot, amely a terület 75 százalékát lefedve kutatott.