Az idén először nőtt az ingatlanalapok vagyona

2009.10.13. 14:12
Egy teljes negyedéve tart a tőkebeáramlás a hazai befektetési alap piacon, és szeptemberre már az óvatosabb kisbefektetők adták a növekmény nagyobb részét, bár az intézményi befektetők is kitartottak. A garantált alapokon kívül minden alapkategória esetében nőtt a vagyon, ráadásul az ingatlanalapok esetében több mint egy év óta először.

A piaci teljesítmények 35 milliárd forinttal növelték szeptemberben a Bamosz tagjai által kezelt befektetési alapok vagyonát, és az alapok összesen több mint 18 milliárd forint új tőkét is vonzottak. A kisbefektetők visszatértét jelzi a pénzpiaci és rövid kötvényalapokba áramló nagyarányú új befektetés, de ismét jelentős új tőke érkezett az intézményi alapokba is. Tovább tartott a tőkepiacokon a növekedési trend, ami a részvényalapok, illetve más magasabb kockázatú alapok, így a származtatott vagy az árupiaci alapok iránt is fenntartotta az érdeklődést. Összességében a szeptemberi 2,4 százalékos bővülést követően, a hónap végén a Bamosz tagjai 419 hazai befektetési alapban 2779 milliárd forintot kezeltek.

Szeptemberben is folytatódtak a pozitív folyamatok az alapoknál, a jó hozamok mellett tartott a tőkebeáramlás is. Bár a kezelt vagyon nagyságánál a válság kitörése előtti szintet még nem értük el, de már nincs messze - emelte ki Temmel András, a Bamosz főtitkára.

Az alapok összvagyonának 61,2 százalékát kitevő nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok vagyona szeptemberben az alapok összességénél valamivel gyorsabban, 3,5 százalékkal nőtt, összesen 26,6 milliárd forint friss tőke érkezett ide, a hozam pedig 21 milliárd forinttal növelte a befektetők vagyonát.

A zártkörű értékpapíralapok száma egy új részvényalappal 33-ra nőtt, az ezekben kezelt vagyon szeptemberben 4,2 százalékkal bővült, 5,1 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, miközben azok teljesítménye (elsősorban a részvényalapoké) is 9,5 milliárd forinttal növelte a vagyont. Az intézményi alapokon belül szeptemberben csak a kötvényalapból történt tőkekivonás, míg a részvényalapokba jelentős friss tőke érkezett, leggyorsabban viszont a pénzpiaci alap vagyona nőtt. A hónap végén a zártkörű alapok összvagyona 360 milliárd forintot tett ki, ez az alapok összvagyonának 13 százaléka.

A kötvényalapok száma az új Bamosz-tag egy alapjával 26-ra nőtt, az alapok összvagyona szeptemberben 7,5 százalékkal nőtt, a hónap végén az alapok vagyona már 208 milliárd forintot tett ki. A leggyorsabb havi növekedés nemcsak az új tag alapjának eredménye volt, a kötvényalapok enélkül is 5,4 százalékkal nőni tudtak, miután a hazai kötvényalapok ismét új tőkét vonzottak szeptemberben. A hónap során a kötvényalapok 5 milliárd forintot vonzottak és összességében 5,5 milliárd forint hozamot értek el. A pénzpiaci alapok száma két garantált alap átalakításával, illetve a Bamosz új tagja által hozott alappal 55-re nőtt. Vagyonuk a hónap során 3,2 százalékkal emelkedett és 14,6 milliárd forint friss tőke érkezett ide. Az átalakított garantált alapok és az új tag alapja által hozott közel 6-6 milliárd forint mellett a hozamok is 5,5 milliárd forinttal növelték a vagyont, ami a hónap végén meghaladta az 1035 milliárd forintot.

A részvényalapok száma az új Bamosz-tag egy alapjával 60-ra nőtt, az alapok vagyona szeptemberben 3,1 százalékkal nőtt, a hónap végén 326 milliárd forintot tett ki. A befektetők 2,3 milliárd forintot fektettek be újonnan az alapokba és a piaci teljesítmények is – a részvénypiacok folytatódó emelkedésének következtében – 7,5 milliárd forinttal növelték a vagyont.

A 21 ingatlanalap vagyona idén először 0,9 százalékkal nőtt, összvagyonuk a hónap végén 258 milliárd forint volt, ami az alapok összvagyonának 9 százaléka. A hónapban megállt a tőkekivonás az ingatlanalapokból, sőt az alapok szeptemberben összesen 150 millió forint friss tőkét vonzottak, és 2,2 milliárd forint hozam is növelte vagyonukat. A hazai ingatlanalapok alapjainak vagyona ugyanakkor a hónapban 1,4 százalékkal tovább csökkent, vagyonuk mintegy 30 milliárd forintot tett ki.