Európa legnagyobb bevásárló- és szórakoztatóközpontját építi a TriGránit

2009.10.13. 16:20
A budapesti központú, Demján Sándor érdekeltségébe tartozó TriGranit Fejlesztési Zrt. Európa legnagyobb bevásárló és szórakoztató központját építi meg Szlovákiában 1,5 milliárd euró beruházással öt év alatt.

A Pozsonyhoz közel megvalósuló Metropolis munkanevet viselő többfunkciójú fejlesztés beépített területe meghaladja a 1,2 millió négyzetmétert, bevásárló- és szabadidőközpontot, élményfürdőt, golfpályákat, szállodákat, kaszinókat, valamint kulturális- és konferenciaközpont alakítanak ki itt.

Az építkezés 2010 végén kezdődik, a projekt több fejlesztési fázisban valósul meg – jelentette be Simon Bayley, a TriGranit Zrt. fejlesztési igazgatója. Az első ütemben a kereskedelmi központ, az élményfürdő és a szabadidőközpont, három szálloda és egy kaszinó épül meg várhatóan 2012-re. A későbbi ütemekben – a tervek szerint összesen öt év alatt – építik meg a konferencia központot, a golfpályákat, a további kaszinókat és a luxus villákkal bővített lakóparkot. A beruházás szlovák helyszíne melletti érvként említette Simon Bayley a kedvező földrajzi elhelyezkedést, az euró- és a schengeni övezethez tartozást.

A fejlesztési igazgató hangsúlyozta, hogy a Metropolis fejlesztés mintegy 30 hektáros területen valósul meg. A terület Pozsony déli kivezető szakaszán helyezkedik el, közrefogva a Bécs, Budapest és Prága felé vezető autópályákat. A körzetében négy nemzetközi repülőtér található 220 kilométeren belül, éves utasforgalmuk több mint 40 millió, a térségben 29 millió lakos él. Szerinte a tervezés, a kivitelezés, az üzemeltetés és szolgáltatások magas színvonala olyan projektet eredményez, amely méltán veszi fel a versenyt Las Vegas leghíresebb szórakoztató- és szabadidőközpontjaival.

Simon Bayley utalt arra, hogy becslésük szerint a Metropolis építése alatt több mint 10000 munkahelyet teremtenek Szlovákiában, és jelentős, 600 millió euró éves adóbevételt generálnak az államnak. A beruházást követően mintegy 5-6 millió turista keresi majd fel évente a Metropolist, hatása egész Európára kiterjed.

A megvalósuló beruházás egyik főüzemeltetője a Harrah's cég lesz, amely a világ legnagyobb szórakoztatóközpontokat működtető vállalata. Több kontinensen üzemeltet kaszinókat, szállodákat és golf-központokat, mint például Las Vegasban a Ceasars Palace-t, Dél Afrikában az Emerald Casino Resort-ot.

Szlovákiában a TriGranit több mint 200 millió eurót fektetett be eddig és több mint 200 ezer négyzetméter létesítményt épített. A TriGranit első külföldi beruházását 2000-ben, Szlovákiában valósította meg a pozsonyi Pólus Center megépítésével. Ezt követte a Millennium Towers I és II. irodaház-torony átadása 2001-ben és 2003-ban. Tavaly nyáron avatták fel a Lakeside Park irodaház-torony első ütemét.

A TriGranit Európa egyik legnagyobb ingatlanbefektetési, - fejlesztési és - üzemeltetési vállalata, amely Közép-Kelet-Európa 7 országában van jelen. A TriGranit Fejlesztési Zrt. összesen 2 milliárd euró értékben fejlesztett projekteket.