Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Folytatódik a gázkutatás Makónál

2009.10.14. 07:41
Megállapodott a kanadai Falcon Oil & Gas a Mollal és az Exxonnal, így az amerikai partner korábbi javaslata ellenére mégiscsak folytatják a kutatásokat a Földeák-1-es kútnál. Az eddigi eredmények ugyan nem túl biztatóak, de a leállás bejelentése a mélybe lökte a Falcon árfolyamát.

A Falcon Oil & Gas közleménye szerint a makói árok szolnoki formációjában kutatásokat folytató három társaság megállapodott egy újabb, harmadik vizsgálat lefolytatásában a Földeák-1 kútnál. Az újabb szekciót érintő kőzetrepesztést az előmunkálatokra elkülönített 50 millió dolláros büdzsé még meglévő részéből fedezik.

A további lépésekről az érintett társaságok a harmadik szakasz kiértékelését követően fognak dönteni - áll a Falcon közleményében.

A Portfolio.hu az elmúlt héten számolt be arról, hogy az amerikai Exxon szerint fel kellene függeszteni a Földeák-1-es kút további kutatását, tekintettel arra, hogy az addigi két szakasz vizsgálatakor rossz minőségű, és a feltörő vízhez képest csak alacsony mennyiségű gázt sikerült kinyerni a vizsgált kútból.

A múlt heti bejelentés hatására a Falcon részvényeinek árfolyama közel 60 százalékot esett. A kanadai társaság már akkor jelezte, hogy folytatni szeretné a Földeák-1 kút tesztelését, a korábbi vizsgálati szinteknél kisebb mélységben.

A Mol a Portfolio.hu akkori megkeresésünkre csak annyit mondott az üggyel kapcsolatban, hogy még korainak tartja a Falcon bejelentését, mert a Földeák-1-es kút tesztelése, illetve eredményeinek értékelése még jelenleg is tart.

A három említett cég még tavaly áprilisban állapodott meg egymással a mintegy 750 négyzetkilométeres terület közös fejlesztéséről. Az egyezség értelmében az ott feltárt vagyonból a 33,5-33,5 százalékos arányban osztozik egymással az Exxon és a Mol, míg a maradék 33 százalék az érintett bányatelket tulajdonló Falconhoz jut.  • Vennék
  • Hírek