Rossz idők jöhetnek a frankhitelesekre

2009.10.14. 07:32
Közel 5 százalékkal drágulhat a svájci frank az euróval szemben az egyik vezető bank elemzése szerint. A drágulást részben az okozhatja, hogy kamatemelési sorozat kezdődhet, ami tovább nehezíti a devizahitelesek dolgát.

Mintegy 4,6 százalékkal drágulhat a svájci frank 2010 közepéig az euróval szemben a UBS előrejelzése szerint. Ennek oka a bankok tömeges külföldi eszközeladásai és a svájci jegybank kezdődő kamatemelési ciklusa lehet.

A frank/euró keresztárfolyam, amely jelenleg az 1,51-1,52-es sávban mozog jövő év második felére 1,45-ig csökkenhet a prognózis szerint. Az elemzés szól arról, hogy a Svájci Nemzeti Bank adatai arra utalnak, a svájci bankok külföldi eszközportfoliói alaposan leépültek, és jelentős svájci frank tartalékokat halmoztak fel.

Ennek frankerősítő hatását ellensúlyozta eddig a jegybank beavatkozása a frank túlzott erősödésével szemben, írja az UBS. Az elemzést ismertető Bloomberg ugyanakkor megjegyzi: saját konszenzusa viszont jövő június végére 1,55-ös keresztárfolyamról szól, vagyis ők a mostaninál gyengébb svájci frankot várnak.