Nándor
3 °C
16 °C

233 milliós adócsalást derítettek fel a fináncok

2009.10.16. 11:21 Módosítva: 2009.10.16. 11:27
A Vám- és Pénzügyőrség Dél- alföldi Regionális Nyomozó Hivatala eljárást indított adócsalás és számvitel rendjének megsértése bűncselekmény alapos gyanúja miatt egy olyan gazdasági társaság képviselője ellen, aki nem ismeretlen a vámhatóság előtt.

A nyomozás az APEH feljelentése alapján indult, melynek során több millió forintos áfahiányt, illetve adócsalás kísérletét állapították meg, azonban a vámnyomozók további jelentős összegű adócsalást tártak fel – közölte a Vám- és Pénzügyőrség.

A cégről kiderült, hogy 2007-ben ruházati termékek vásárlásáról kiállított fiktív számlákat állított be a könyvelésébe és ezzel 7 millió forintnyi áfahiányt okozott, továbbá 8 millió forint áfát kísérelt meg jogosulatlanul visszaigényelni. A széleskörű nyomozás eredményeként a vámhatóság nyomozói megállapították, hogy a gazdasági társaság képviselője az áfahiányon túl társasági adó, az osztalék után fizetendő személyi jövedelemadó és különadó tekintetében is jelentős összeggel, összesen 233 millió forinttal rövidítette meg a központi költségvetést azzal, hogy jelentős összegű fiktív költségszámlákat használt fel az adóbevallásaiban. Az elkövetővel szemben ezzel összefüggésben számvitel rendjének megsértése bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt is folyik büntetőeljárás.

A nyomozók lefoglalták a gazdasági társaság könyvelését, a cég képviselőjét pedig gyanúsítottként hallgatták meg.